Τελαίθριον: η πρώτη οικολογική κοινότητα στην Ελλάδα (video)

7
7813

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως φως στο τούνελ και εικόνα ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος θεωρείται από πολλούς η ανάπτυξη της πρώτης οικολογικής κοινότητας στη χώρα μας.

Πρόκειται για την κοινότητα Τελαίθριον η οποία βρίσκεται στο όρος Τελέθριον της Βόρειας Εύβοιας και η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει υπόδειγμα αειφορίας και παράδειγμα τρόπου ζωής απόλυτα εναρμονισμένου με το φυσικό περιβάλλον.

Το εγχείρημα Τελαίθριον, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης, απόλυτα αναγκαίας, οίκο-κοινότητας στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών για ενέργεια, χρήσης καθαρών και αποτελεσματικών Μέσων Μεταφοράς, συνεχούς έρευνας και εκπαίδευσης σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους.

Η κοινότητα χωρίζεται σε τρία μεγάλα βασικά τμήματα.

Στο κέντρο της θα βρίσκεται το Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων που λειτουργεί ως η καρδιά του εγχειρήματος και θα αποτελείται από πέντε αλληλοσυνδεόμενους γεωδαιτικούς θόλους, ο καθένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.

Ο κεντρικός θόλος θα έχει επιφάνεια περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και οι τέσσερις θόλοι που θα τον περιβάλλουν θα είναι επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας.

Οι θόλοι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι προς όλους, θα λειτουργούν σαν κοινοί χώροι εστίασης και θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς χώρους, χώρους επικοινωνίας και υποστήριξης, χώρους τέχνης και μουσικής, χώρους ερευνών και επιστήμης, αθλητικούς και χώρους διασκέδασης.

–Οι Yurt Ενότητες

Για οικιακούς και σκοπούς στέγασης θα χρησιμοποιηθούν τρεις ατομικές Yurt Ενότητες. Κάθε Yurt Ενότητα θα αποτελείται από έξι αλληλοσυνδεόμενα ατομικά yurt.

Στο κέντρο ένα yurt επιφάνειας περίπου 45 τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τα  υπόλοιπα πέντε, καθένα εκ των οποίων θα έχει επιφάνεια 16 τετραγωνικών μέτρων.

Στο κοινό yurt θα υπάρχει κεντρική θέρμανση, μπάνια, μικρή κουζίνα, βιβλιοθήκη, τερματικό και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

Τα πέντε μικρότερα yurt θα χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση, με μεγάλες κρεβατοκάμαρες, γραφεία κ.α.

Στόχος του σχεδιασμού είναι ο υποπενταπλασιασμός των αναγκών σε ενέργεια και υλικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες «γιούρτες» εμπνεύστηκαν οι νομάδες Μογγόλοι κατά τον 13 και 14ο αιώνα ως ελαφριά, μεταφερόμενη και ταυτόχρονα στιβαρή κατασκευή, την οποία θα μπορούσαν να στήσουν εύκολα και γρήγορα για να διανυκτερεύσουν στη σιβηρική στέπα. Με άλλα λόγια είναι ένα πρόχειρο και προσωρινό κατάλυμμα. Οι πρώτες γιούρτες ήταν φτιαγμένες από πρωτόγονα υλικά, κλαδιά δέντρων, σκοινιά και χαλιά ή άλλα υφάσματα.

–Ο Δασόκηπος

Το σύνολο της κοινότητας θα είναι βυθισμένο μέσα σε έναν φανταστικό δασόκηπο. Αυτός ο κήπος θα αναπτυχθεί βάσει της μεθόδου της Φυσικής Καλλιέργειας.

Πολλά ρυάκια θα περιβάλλουν αυτή την ζώνη για να αρδεύεται το δάσος αλλά και για να προσφέρουν βιώσιμο κλίμα τόσο για τα φυτά όσο και για τους ανθρώπους.

Θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σπόροι βιολογικής καλλιέργειας , χωρίς επικίνδυνα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Τα περισσότερα φυτά και δέντρα στον κήπο θα είναι εδώδιμα καλύπτοντας σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών της κοινότητας.

Επίσης προβλέπονται επιπλέον υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες εργαλείων, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κ.α. που θα τοποθετηθούν γύρω από την κοινότητα.

Προς το παρόν το Εγχείρημα Τελαίθριον συγκεντρώνει χρήματα για την κατασκευή του κεντρικού Γαιοδετικού Θόλου ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η οικολογική κοινότητα και θα λειτουργήσει ως χώρος για τη διοργάνωση πρακτικών σεμιναρίων, φεστιβάλ ανταλλαγής ικανοτήτων, φόρουμ ευαισθητοποίησης και οικολογικών εργαστηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο.

Δείτε το video της οικολογικής κοινότητας.

econews

7 Σχόλια

 1. Δεν φτάνει που μας κατέβασαν τόσο πολυ τους μιθούς, μας πέταξαν έξω οι μισθωτές από τα σπίτια μας μιας και μείναμε από δουλειά, έρχοντα κάποιοι τύποι σαν τους παραπάνω να φτιάξουν και σκηνές να μας μάθουν να ζούμε όπως ζούσαν στην φύση πριν χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι. Δεν ήμαστε πρωτόγονοι ρε παιδιά. Την φύση μπορεί να την ζήσει και να την σεβαστεί ο κάθε ένας από εμάς μέσα από το πατρικό του στο χωριό, που οι περισσότεροι το έχουμε ξεχάσει στις μεγαλουπόλης.
  Δεν συνφωνώ να ζώ στην σκηνή σαν το γύφτο για να μάθω να σέβομαι το περιβάλλον. Ας μάθω πρώτα να σεβομαι το περιβάλλον μέσα από τον χώρο που κινούμε και μετά ας πιάσω τα βουνά.

 2. Φίλε George ξανα σκέψου όσα έγραψες.
  Δεν πρόκειται για ζωή στην σκηνή σαν το γύφτο και ακούγεται λίγο προσβλητικό.
  Όχι! Όσο ζεις στην πόλη δε σέβεσαι το περιβάλλον ούτε την ίδια σου τη φύση.
  Φιλικά..

  Μπράβο στα παιδιά!!!
  Επιστροφή στη φύση

 3. Η Κρίση δεν είναι μόνο οικονομική φίλε George. Είναι Ενεργειακή, περιβαλλοντολογική και ηθική. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τελείως καινούριες προκλήσεις για τον τρόπο που ζούμε. Το να γυρίσεις στο χωριό σου και να κάνεις ό,τι κάνει κανείς στη πόλη δεν βοηθά. Πρέπει να ανακαλύψουμε ένα πιο απλό τρόπο ζωής χωρίς ενεργοβόρες μηχανές και άλλες «ευκολίες» που γυρίζουν σαν μπούμεραγκ εναντίον μας.

 4. Φίλε George, όταν μια μέρα ξυπνήσεις και συνειδητοποιήσεις ότι η κοινωνία στη οποία ζεις, είναι δικιά τους και όχι δικιά σου, τότε θα εκτιμήσεις το έργο των παιδιών. Σωστά γράφει η Αλεξάνδρα, ότι και στο χωριό να πας, δεν αλλάζει τίποτα. Θέλει ριζική αλλαγή! Αυτοί που μας κατέβασαν τους μισθούς και μας χρεώνουν την στέγαση σαν νταβατζήδες, επωφελούνται μόνο όταν μένουμε σε «πολιτισμένα» σπίτια! Σε αντίθετη περίπτωση, τους αφήνουμε χωρίς δουλειά! Τώρα είναι η περίοδος που πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ζήσουμε μια επιφανειακή ζωή ή να ζήσουμε ειρηνικά και χωρίς άγχος.

 5. Ξέρει κανείς εάν τα παιδιά έχουν κάποιο site επικοινωνίας ?

  Ο σύνδεσμος που προτείνετε είναι άκυρος …

  Νομίζω μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια για αυτάρκεια στο σπίτι , στον κήπο και διάφορες τεχνικές καλλιέργειας . Χρήσιμες γνώσεις που ξεχαστήκανε μαζι με τους παπούδες μας.

Comments are closed.