Βρέθηκαν πλανήτες παρόμοιου μεγέθους με τη Γη

0
27

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής αστρονόμους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση νέων πλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μορφές ζωής στο σύμπαν: εντοπίστηκε πλανήτης παρομοίου μεγέθους με τη Γη.

Βρέθηκε ένας βραχώδης πλανήτης και ένας δεύτερος, λίγο μικρότερος από τη Γη, που είναι οι μικρότεροι ποτέ που ανακαλύφθηκαν σε τροχιά γύρω από ένα άλλο αστέρι.

Μολαταύτα, οι αστρονόμοι βρίσκονται ακόμα μακρυά από το απόλυτο όνειρο να ανακαλύψουν έναν κατοικημένο κόσμο. Οι δύο εξωπλανήτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ήλιο τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανάπτυξη ζωής, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε, υπό τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Πριν από λίγες εβδομάδες επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός πλανήτη μεγαλύτερου από τη Γη αλλά σε “σωστή” απόσταση από τον ήλιο του για τη δημιουργία ύδατος σε υγρή μορφή.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι έχουν αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία και κριτήρια που τους επιτρέπουν πλέον να καθοδηγούν τα τηλεσκόπιά τους προς πλανήτες-υποψήφιους για την ανάπτυξη μορφών ζωής.

Οι δύο πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κινούνται σε τροχιά γύρω από το αστέρι Κέπλερ-20, το οποίο απέχει 950 έτη φωτός από τη Γη, ενώ ανακαλύφθηκαν ακόμα τρεις μεγάλοι πλανήτες στο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα.

Ο πρώτος, ο Κέπλερ-20e, λίγο μικρότερος από την Αφροδίτη, η οποία είναι μικρότερη από τη Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο του σε μια εβδομάδα και έχει θερμοκρασία 760 βαθμών Κελσίου.

Ο μεγαλύτερος Κέπλερ-20f, με μέγεθος αντίστοιχο της Γης γυρίζει γύρω από τον ήλιο σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες και έχει μέση θερμοκρασία 427 βαθμών Κελσίου (στη Γη είναι 13,3 βαθμοί Κελσίου).

econews

Σχόλια