ΑΡΧΕΛΩΝ: Παναγιώτα και Ευαγγελία επέστρεψαν στη θάλασσα

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

H «Παναγιώτα» καρέτα έφθασε από την Αρκαδία με λεωφορείο στο Κέντρο Διάσωσης της Γλυφάδας στις 3 Αυγούστου 2011. Κατά την άφιξη διαγνώστηκε με τραύμα στο κεφάλι και συνεπώς της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ύστερα από ένα μήνα θεραπείας,  έπρεπε να τρέφεται με σωληνάκι αφού αδυνατούσε να τραφεί από μόνη της. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό ανέκτησε δυνάμεις και της άνοιξε η όρεξη! Αυτό σήμαινε πως η δεξαμενή της θα χρειαζόταν συχνότερο καθάρισμα, αλλάζοντας το νερό της σχεδόν κάθε μέρα.

Το επόμενο βήμα προς την ανάρρωση υπήρξε η μεταφορά της από τον τομέα αποκατάστασης σε μεγαλύτερη δεξαμενή στον εξωτερικό χώρο, όπου θα μπορούσαν οι εθελοντές να την παρακολουθούν. Αφού παρατηρήθηκε η συμπεριφορά της σε πιο ανοιχτό χώρο και διασφαλίζοντας πως οι διατροφικές τις συνήθειες δεν παρουσίασαν αλλαγές, αποφασίστηκε να απελευθερωθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2011. Η «Παναγιώτα» αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα επιτυχίας στο Κέντρο Διάσωσης, που αποδεικνύει πως με σκληρή δουλειά, χρόνο και υπομονή, αυτά τα ισχυρά πλάσματα έχουν καλές πιθανότητες επιβίωσης.

–«Ευαγγελία»

Η «Ευαγγελία» ήρθε από την Αταλάντη Ευβοίας στις 16 Ιουνίου 2011, ως άλλη μια καρέτα με χτύπημα στο κεφάλι. Μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών για τρεις εβδομάδες, η «Ευαγγελία» έτρωγε από το σωληνάκι καθώς δε μπορούσε να φάει από μόνη της.

Μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου μια χελώνα μπορέσει να τραφεί μόνη της, εξαρτώντας από την ηλικία της και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Σε αυτή τη περίπτωση, χρειάστηκαν δύο μήνες για να αναρρώσει εντελώς. Άρχισε να τρώει στις 26 Σεπτεμβρίου!

Η υπομονή τείνει να εξαντλείται μερικές φορές, όμως όταν συμβαίνει αυτό ξέρουμε πως κάθε δυνατή προσπάθεια αξίζει το κόπο και δεν πρέπει να παραιτούμαστε ποτέ.

Η «Ευαγγελία» έμεινε στο τομέα αποκατάστασης για περαιτέρω περιποίηση του τραύματος στο κεφάλι, ώστε να εξασφαλιστεί η καθαριότητα της περιοχής για αποφυγή μόλυνσης όσο και ο ουλώδης ιστός άρχιζε να επανέρχεται. Μόλις κρίθηκε θεραπευμένη και καθαρή η πληγή ύστερα από τη φροντίδα της κτηνιάτρου, η «Ευαγγελία» μεταφέρθηκε έξω σε μεγάλη δεξαμενή για παρακολούθηση.

Αρχικά υπήρχε μια ανησυχία από όλους μας, καθώς παρατηρήσαμε μια μικρή κλίση στο σώμα της κάποιες στιγμές. Αυτό προκύπτει σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού, με αποτέλεσμα το ζώο να αποσταθεροποιείται με δυσκολία ελέγχου του βάρους και πρόβλημα στη κολύμβηση και κατάδυση. Κατά συνέπεια, τοποθετήθηκαν ειδικά βαράκια στο καβούκι της για να σταθεροποιηθεί το σώμα της και να διευκολυνθεί στη κατάδυση.

Σύντομα τα βαράκια απομακρύνθηκαν και η «Ευαγγελία» απέδειξε πως μπορούσε πια να κολυμπήσει μόνη της χωρίς να παίρνει κλίση. Επέστρεψε στη θάλασσα στις 15 Δεκεμβρίου 2011 υγιής, στα 32.5 κιλά και με καμπύλο μήκος καβουκιού 70 εκατοστά.

Σχόλια