Απόσυρση αυτοκινήτων: παράταση μέτρου – Τι ισχύει με αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, φορτηγά

3
46

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σκοπεύουν να παρατείνουν την προθεσμία του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών για ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2012.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ημερησία”, η η απόσυρση των οχημάτων για το 2012 θα αφορά την απόκτηση κάποιου καινούριου ή εισαγόμενου μεταχειρισμένου Ι.Χ. που θα πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro5, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «επιδοτηθούν» και τα εγχώρια μεταχειρισμένα με δώρο τα Τέλη Κυκλοφορίας, καθώς έχουν καταβληθεί οι φόροι.

Η κυβέρνηση εξετάζει την ένταξη και των βαρέων φορτηγών στο μέτρο της απόσυρσης.

Σημειώνεται ότι από 1η Μαΐου τα βαρέα φορτηγά “εξορίζονται” από το νέο “πράσινο” δακτύλιο.

Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 2 Ιανουαρίου 2012, οπότε και μπορούν να δέχονται οχήματα τα Κέντρα Ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι αφενός να τονώσει τον χειμαζόμενο κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων, εξ ού και η συμπερίληψη των εισαγόμενων μεταχειρισμένων πέραν των καινούργιων ΙΧ, αλλά και η αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παράταση για έξι μήνες αναμένεται να λάβουν και τα καινούρια και εισαγόμενα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 και βρίσκονται στους τελωνειακούς χώρους της Ελλάδας, προς ικανοποίηση των εμπόρων αυτοκινήτων, οι οποίοι ζητούν επέκταση του μέτρου και στα εγχώρια μεταχειρισμένα.

econews

3 Σχόλια

  1. Ξέρετε για αυτοκίνητα ποιών ετών θα αφορά η απόσυρση; φέτος ήταν για αυτ/τα μέχρι το 1998. Θα έχουμε και άλλες χρονιές π.χ. 1999 ή και 2000;

  2. Ξέρετε το μέτρο αν θα περιλαμβανει και πέραν του 1998 αυτ/τα (όπως ίσχυε φέτος) και άλλα όπως π.χ. του 1999 ή και του 2000;

  3. Τον αυγουστο του 2010 η δημοτικη αστυνομια του δημου Αθηνων μου πηρε το αυτοκινητο Fiat Uno 1992 και το εδωσε για ανακυκλωση γιατι δεν ειχε πινακιδες τις οποιες μου ειχαν κλεψει και δεν μπορεσα να βαλω καινουργιες λογω προσωπικων προβληματων Τι πρεπει να κανω για να παρω το δικαιωμα για αποσυρση?

Comments are closed.