ΧΥΤΑ Γραμματικού: στο Ευρωκοινοβούλιο οι αναφορές Ελλήνων πολιτών

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πλήθος Αναφορών Ελλήνων πολιτών, που αφορούν σε θέματα χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤΑ σε πολλά μέρη της Ελλάδος, συζητήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αναφορές κατήγγειλαν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον στην κατασκευή ΧΥΤΑ και αναδείκνυαν πρόδηλα σφάλματα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ),  που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περιβαλλοντική καταστροφή τις περιοχές που κατασκευάζονται τα έργα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναφορές αφορούσαν στην κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, Καρβουναρίου, Λευκίμμης, Μεγαλόπολης και Ερμιόνης.

Σε παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού και συγκεκριμένα στην Αναφορά του Κ. Παπαδιγενόπουλου που συνυπογράφουν 2.250 κάτοικοι,  και τόνισε ότι έχει επισκεφτεί τον χώρο στο Γραμματικό, έχει ιδία άποψη και έχει συνεργαστεί με τους συντάκτες της αναφοράς.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα πρόδηλα σφάλματα και παραλείψεις της ΜΠΕ του Γραμματικού, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται αναφορά στα υπόγεια ρεύματα, στη θαλάσσια ρύπανση, στη χωροθέτηση πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, ενώ σεν έχουν γίνει υδρογεωλογικές μετρήσεις και κανείς δεν έχει μελετήσει αν υπάρχει σύνδεση των υπογείων ρευμάτων με την λίμνη του Μαραθώνα που γειτονιάζει».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χουντής ζήτησε να σταματήσει το έργο ως ότου εξεταστούν οι καταγγελίες και να επιτραπεί επιτέλους στους κατοίκους να κάνουν γεωτρήσεις ώστε να αποδειχτεί ή όχι αν το υπέδαφος είναι κατάλληλο.

Παράλληλα, ζήτησε να έρθει αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα και να δει στο πεδίο όλα τα περιγραφόμενα ζητήματα τόσο για το Γραμματικό όσο και για τις άλλες περιπτώσεις που καταγγέλλονται.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεώρησε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα αποφασίσει για κάθε ένα από τα ανωτέρω αιτήματα.

econews

Σχόλια