Παράνομη αλιεία: στο εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το ζήτημα

1
68

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις του Αρχιπελάγους στο θέμα της έλλειψης κατάλληλων ελεγκτικών αλιευτικών εργαλείων από τα λιμεναρχεία της χώρας, το ζήτημα προωθήθηκε με τη μορφή ερωτήσεων και αναφορών στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα που υλοποίησε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», διαπιστώνεται ότι τα ελληνικά λιμεναρχεία στο σύνολό τους, αδυνατούν εδώ και δύο και πλέον χρόνια να διεξάγουν τον προβλεπόμενο έλεγχο στα αλιευτικά δίχτυα μέσης και παράκτιας αλιείας (μέγεθος ματιού), καθώς επίσης αδυναμία ελέγχου εντοπίζεται και στο πρόβλημα της έντασης φωτεινότητας των λαμπών που χρησιμοποιούν τα γρι-γρι κατά τη νυχτερινή αλιεία. Αιτία των παραπάνω φαινόμενων, είναι ο μη εξοπλισμός με τα απαραίτητα ελεγκτικά εργαλεία των λιμεναρχείων, όπως ορίζει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να ενθαρρύνεται η παραβατικότητα μερίδας αλιέων, η οποία έχει δραματικές πλέον επιπτώσεις στα ήδη υποβαθμισμένα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών, αποτελώντας ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για την επιβίωση της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες.

Σχετική αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Κουβέλης, Τσούκαλης, Λεβάντης, Ψαριανός, με την οποία το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ζητεί να σταματήσει η επικίνδυνη αμέλεια και κωλυσιεργία των Υπουργείων στο θέμα του εξοπλισμού των λιμεναρχείων με τα κατάλληλα ελεγκτικά αλιευτικά εργαλεία, ώστε να ελέγχεται η παραβατικότητα μερίδας αλιέων, η οποία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για την επιβίωση της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης παρέπεμψε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Χρήστο Παπουτσή.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια ειδικών εργαλείων μέτρησης των διχτυών και υποστήριξε ότι διενεργούνται καθημερινά έλεγχοι στις ιχθυόσκαλες για την πάταξη της παράνομης αλιείας.

Επίσης ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στις 9/12 και ο ευρωβουλευτής κ. Τσουκαλάς στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Έρευνες ελληνικών ερευνητικών κέντρων καταδεικνύουν ότι πολλά λιμεναρχεία της χώρας αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους στα δίχτυα μέσης και παράκτιας αλιείας και στην ένταση φωτεινότητας των εργαλείων που χρησιμοποιούν τα αλιευτικά πλοία, καθώς (τα λιμεναρχεία) δεν είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα ελεγκτικά εργαλεία, όπως ορίζεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση παραβατικής συμπεριφοράς από μεριάς ορισμένων αλιέων, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα ιχθυαποθέματα και το θαλάσσιο ευρωπαϊκό πλούτο όσο και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς εφαρμόζεται η αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 517/2008 σχετικά με τον προσδιορισμό του μεγέθους των ματιών και τη μέτρηση του πάχους του νήματος των διχτυών αλιείας) από τα κράτη μέλη; Ποια κράτη μέλη θα μπορούσαν να αναφερθούν ως βέλτιστα παραδείγματα και ποια δεν έχουν αναλάβει ακόμα σχετικές δράσεις;

2. Διαθέτει πληροφορίες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας στην Ελλάδα; Πώς κρίνει την πρόοδο της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα;

3. Τι πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένη να αναλάβει ώστε να εξασφαλιστούν η σωστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών, ο απαραίτητος εξοπλισμός των λιμεναρχείων και κατά συνέπεια η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας;

4. Πώς κρίνει τη μέχρι τώρα λειτουργία των λιμεναρχείων των κρατών μελών ως προς τον έλεγχο των αλιευτικών εργαλείων που χρησιμοποιούν οι αλιείς και τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είμαι ο Δημήτρης Γιαμαρέλος παράκτιος Ψαράς από το βόλο 40 χρονών.
    Η καταγγελία που θέλω να κάνω είναι για τους συνταξιούχους ψαράδες και ειδικότερα τους συνταξιούχους του ΝΑΤ που ενώ παίρνουν συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ, εξακολουθούν και ψαρεύουν. Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ βγαίνουν στη σύνταξη 50 χρονών, παίρνουν το εφάπαξ, αγοράζουν επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, το γράφουν στο όνομα της γυναίκας τους, κρατώντας ένα μικρό ποσοστό της κυριότητας στο όνομα τους, για την επαγγελματική άδεια αλιείας και για να μπορούν να αλιεύουν χωρίς την παρουσία του κύριου ιδιοκτήτη του σκάφους, αλλά και για λόγους φορολογίας και ξεκινούν μια νέα καριέρα με την ασφάλεια της σύνταξης. Έτσι ο αλιευτικός στόλος διαρκώς αυξάνετε ώστε να δημιουργείτε πρόβλημα υπεραλίεψης αλλά ταυτόχρονα και στην αγορά μειώνοντας σημαντικά το εισόδημα το δικό μας που ασχολούμαστε αποκλειστικά με την αλιεία. Οι συνταξιούχοι ψαράδες στην περιοχή μας υπερβαίνει το 80% αντίστοιχα με εμάς που ασχολούμαστε αποκλειστικά με την αλιεία που είμαστε λιγότεροι από το 20% ως αποτέλεσμα οι αλιευτικοί σύλλογοι να εκπροσωπούνται από τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα η δίκια μας η φωνή να πνίγεται. Δεν πιστεύω αυτή η αδικία να γίνεται σε κανέναν άλλο επαγγελματικό κλάδο. Ενόψει και της κρίσης ας αποφασίσει η Κυβέρνηση να διαλέξουν η σύνταξη ή ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας.

Comments are closed.