Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα: φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 στους παραβάτες

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην ουσιαστική προστασία των ζώων συντροφιάς στοχεύει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», δημιουργείται ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση με μικροτσίπ.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες ευζωίας, ενώ για τα αδέσποτα δημιουργείται οργανωμένο σύστημα στους δήμους, οι οποίοι πρέπει από εδώ και στο εξής να ιδρύσουν και ειδικά αποτεφρωτήρια για τα νεκρά ζώα συντροφιάς.

Σημειώνεται επίσης ότι με τη νέα νομοθεσία απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, καθώς και η χρησιμοποίησή του σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

econews

Σχόλια