Ξηρασία μαστίζει την Αφρική – Οξύ επισιτιστικό πρόβλημα

0
141

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε τρόφιμα αναμένεται να προκαλέσει η εκτεταμένη ξηρασία και η έλλειψη βροχοπτώσεων στην Αφρική, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

Οι περιοχές που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το Νότιο Σουδάν και ο Νίγηρας.

Νωρίτερα το 2011 σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων από την πείνα, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο στη Σομαλία έχασαν τη ζωή τους 30.000 παιδιά.

Στο Νότιο Σουδάν η ξηρασία και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις απειλούν τις προμήθειες τροφίμων για 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Μια μεγάλη καταιγίδα πείνας, που οφείλεται στην αδυναμία καλλιέργειας και την αστάθεια της αγοράς, πλησιάζει το Νότιο Σουδάν», δήλωσε ο διευθυντής του Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή,  Chris Nikoi.

«Οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται στο πιο αναπτυξιακό στάδιο της ζωής τους», προσέθεσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την παροχή τροφίμων στο Νότιο Σουδάν το 2012, ωστόσο προειδοποιεί ότι η έλλειψη υποδομών και τα ναρκοπέδια καθιστούν το ταξίδι εξαιρετικά δύσκολο.

Στο μεταξύ, η αύξηση των τιμών των τροφίμων στο Νίγηρα επίσης απειλεί την ασφάλεια τροφίμων στην Αφρική.

Η εκτεταμένη ξηρασία φέτος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων μια περίοδο που, υπό κανονικές συνθήκες, υποτίθεται ότι θα ήταν μειωμένες.

Οι υψηλές τιμές μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα την προσθήκη άλλων 75.000 ανθρώπων στη λίστα της κυβέρνησης για τα άτομα με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

econews

Σχόλια