Πράσινες στέγες-Φυτεμένα δώματα: τι ισχύει με τις άδειες – Όροι και προϋποθέσεις

1
1092

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το πλαίσιο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης η σχετική απόφαση που σήμερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση “θεσμοθετεί μια πρακτική συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, στο ισχύον νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων είτε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κάθε αντίδραση που έκρινε ως αυθαίρετη – άρα παράνομη – αυτήν την πρακτική”.

Ο υφυπουργός τόνισε πως το ΥΠΕΚΑ θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δημιουργεί μια πολύ απλή διαδικασία με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναδειχθεί πρωτοπόρες στον συγκεκριμένο τομέα όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία – όπου οι «πράσινες» ταράτσες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από δεκαετίες – η Ισπανία, η Ιταλία, το Hνωμένο Bασίλειο κ.λ.π.

Πιο συγκεκριμένα, για τα υφιστάμενα κτίρια, η μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο που επιχειρείται είναι ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση/ γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από :

α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου,
β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνει την ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου,
γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας του κτιρίου,
δ)τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας,
ε) αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής αδείας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως π.χ. ο Ν. 4014/2011 και ζ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.

Για τα νέα κτίρια η διαδικασία είναι πιο απλή: στις μελέτες που προβλέπει ο Ν. 4030/2011 – Νέος τρόπος αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις – περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και τη βιωσιμότητα του έργου, δηλαδή τις προδιαγραφές για την υποδομή (στεγάνωση, αποστραγγιστική ικανότητα, αρδευτικό σύστημα κ.λ.π) και το φυτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά αστικά κέντρα (π.χ. μεσογεικά/ ενδειμικά είδη).

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο στοχεύει στην αποφυγή παρερμηνειών, ασαφειών ή/ και αυθαίρετων ερμηνειών για τον τύπο και τον τρόπο κατασκευής μιας φυτεμένης επιφάνειας.

Τέλος, σε κάθε υπηρεσία δόμησης θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών, δηλαδή δημιουργείται πρώτη τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνω απολυτα με την ιδεα των πρασινων ταρατσων αλλα δεν μου αρεσει οπου πισω απο αυτο κρυβεται οπως παντα το παρασιτικο κερδος των μελων του ΤΕΕ.
    Δεν καταλαβαινω για πιο λογο θα πρεπει να κατατιθεται στην πολεοδομια στατικη μελετη του κτηριου, οταν η δυναμικη συμπεριφορα του κτηριου θα αλλαξει και οταν σε ολα τα κτηρια τα στατικα ορια υπερβαινουν κατα πολυ καθε ζωντανο και μη ζωντανο φορτιο.
    Οι ανθρωποι του ΤΕΕ ειναι απλα απατεωνες και ο φορεας αυτος θα πρεπει να καταργηθει και να αντικατασταθει με ενα νεο φορεα ο οποιος απλα θα δινει τις προδιαγραφες για το πως ενας απλος πολιτης θα πρεπει να χτιζει το σπιτι του και το κρατος να εχει καποιες υπηρεσιες μονο για να ελενχει, χωρις κανενα κοστος για τον πολιτη.
    Το ΤΕΕ δεν προστατευει τον πολιτη απλα το μονο που ξερει να κανει ειναι να προστατευει την τσεπη του.

Comments are closed.