Ο ήλιος κάνει τη «μπουγάδα» – Νέο αυτοκαθαριζόμενο ύφασμα

0
87

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε περίπτωση που τα άπλυτα ρούχα σας συσσωρεύονται μην απελπίζεστε.

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αυτοκαθαριζόμενο βαμβακερό ύφασμα που θα μπορούσε μια μέρα να στείλει τα στείλει τα πλυντήρια ρούχων στα αζήτητα.

Το ύφασμα είναι καλυμμένο με μια ειδική επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου το οποίο διασπά τη βρωμιά και τους λεκέδες όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Η χημική ένωση χρησιμοποιείται ήδη σε μια σειρά προϊόντων, όπως αυτοκαθαριζόμενα παράθυρα, πλακάκια μπάνιου και κουζίνας, αντιηλιακά προϊόντα, ακόμα και κάλτσες που δεν…μυρίζουν.

Αυτοκαθαριζόμενα βαμβακερά είχαν παραχθεί και στον παρελθόν, αλλά η χρήση τους ήταν περιορισμένη, καθώς οι ιδιότητές τους ενεργοποιούνταν αποκλειστικά με έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία αποτελεί μέρος μόνο του φάσματος του ηλιακού φωτός.

Η πρόσθεση νανοσωματιδίων αζώτου, αργύρου και ιωδίου στο διοξείδιο του τιτανίου, σύμφωνα με την έρευνα των Κινέζων επιστημόνων Mingce Long και Deyong Wu, ενεργοποίησε τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού κάτω από το κοινό ηλιακό φως. Επίσης, η επίστρωση παρέμεινε άθικτη μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας “Applied Material & Interfaces”.

Αντίστοιχη έρευνα είχαν διενεργήσει νωρίτερα μες το έτος επιστήμονες του University of California at Davis. Ο επικεφαλής της έρευνας Ning Liu είχε δηλώσει πως οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν νέες προοπτικές στον κλάδο της υγείας, της επεξεργασίας τροφίμων και θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής ατόμων που ζουν σε απομονωμένες περιοχές όπως αγρότες και στρατιώτες.

econews

Σχόλια