Συγκίνηση και ελπίδα στο 18ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Mέσα σε κλίμα συγκίνησης από την απουσία του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου αλλά και ελπίδας από τα ηχηρά περιβαλλοντικά μηνύματα των μικρών παιδιών, πραγματοποιήθηκε το 18ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του προγράμματος «Παιδική HELMEPA», την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, που φιλοξένησε και πάλι η Costamare Shipping, εταιρεία μέλος της HELMEPA.

Τα δεκαπέντε παιδιά-μέλη του Συμβουλίου για το 2012, ηλικίας 5 – 13 ετών, από όλη την Ελλάδα που εκπροσωπούν τα 4.270 παιδιά του προγράμματος της περσινής χρονιάς εξέλεξαν την Αλεξάνδρα Μενδώνη (12 ετών) από τη Χίο ως Πρόεδρο, την Παναγιώτα Κλαρνετσή (11 ετών) από τον Εξαπλάτανο Πέλλας ως Αντιπρόεδρο και την Ραλλού Δημητρούλια (5 ετών) από την Καλαμάτα ως Γραμματέα.

Το Συμβούλιο εμπλούτισε με τις εμπειρίες της η 15χρονη Ιωάννα Δημοπούλου, εκπροσωπώντας την Ομάδα Ναυτίλων της HELMEPA από το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας με πλούσια δράση στην περσινή σχολική χρονιά.

Το Συμβούλιο Αντιπροσώπων αντάλλαξε εμπειρίες, συζήτησε προτάσεις και κατέληξε στο παρακάτω Ψήφισμα με αποδέκτες την κοινωνία των μεγάλων στη χώρα μας και όσους διαχειρίζονται την τύχη του περιβάλλοντός της:

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι η φύση δίνει ζωή και όλοι είμαστε κομμάτι της. Όπως εμείς τα παιδιά, είμαστε ευαισθητοποιημένοι, πρέπει και εσείς οι μεγάλοι να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας. Αν όλοι προσπαθήσουμε, ίσως κάτι πετύχουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τη γη μας.»

Παράλληλα με τη συνεδρίαση των παιδιών, οι συνοδοί γονείς, εθελοντές εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων των περιοχών που εκτελέστηκε το πρόγραμμα, παρακολούθησαν παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης της «Παιδικής HELMEPA».

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου ο γιός του Καπετάν Βασίλη, Αχιλλέας, ο Πρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Δρ. Ι. Κούστας, ο Πρόεδρος του ΝΕΕ και Αντιπρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Γ. Γράτσος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ, Δ. Λεμονίδης, ο Αναπληρωτής Ταμίας του ΔΣ, Μ. Δαλακούρας, το μέλος του ΔΣ, Πλοίαρχος Ι. Περαντινός, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Costamare, Δ. Μανός καθώς και εκπρόσωποι του ναυτιλιακού τύπου.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη του πατέρα του για την Παιδική HELMEPA, προσθέτοντας πως για την οικογένειά του και τον ίδιο είναι χαρά, τιμή και υποχρέωση η συνέχιση της υποστήριξης αυτού του σημαντικού παιδικού προγράμματος.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της HELMEPA, σημείωσε ότι ο Καπετάν Βασίλης πίστευε βαθιά ότι το μέλλον μπορεί να βελτιωθεί με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων μέσα από το πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA».

Στη συνέχεια ο Dr. Francesco Civili, Συντονιστής του προγράμματος MED POL του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης/Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), σε άπταιστα Ελληνικά, παρουσίασε συνοπτικά τις περιβαλλοντικές απειλές της Μεσογείου, τη διακρατική συνεργασία για την προστασία της, τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανέφερε τη συμβολή της HELMEPA στο έργο του UNEP/MAP και επαίνεσε τις προσπάθειες και δράσεις της ένωσης για την ανάπτυξη και την τόνωση του σεβασμού προς το περιβάλλον. Στον Dr. Civili, ο Πρόεδρος επέδωσε το θυρεό της ένωσης σε αναγνώριση του έργου του για το περιβάλλον και τη μακρόχρονη συνεργασία του με τη HELMEPA.

Ακολούθησε η παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης του προγράμματος μέσα από ορόσημα που σημάδεψαν την πορεία του. Εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος τόνισαν με παρεμβάσεις τους την απήχηση που έχει το πρόγραμμα στα ίδια τα παιδιά και ευχαρίστησαν τη HELMEPA που τους προσφέρει αυτό το «εργαλείο» για την περιβαλλοντική ενημέρωση.

Η 5χρονη Ραλλού, Γραμματέας του νέου Συμβουλίου Αντιπροσώπων, συμπλήρωσε την παρουσίαση απαγγέλλοντας ποίημα σχετικό με την ανάγκη που έχουν τα παιδιά να εισακουστούν από τους μεγαλύτερους.

Στο γεύμα που παρέθεσε η Costamare, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της HELMEPA είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν προτάσεις εκπαιδευτικών και γονέων για την επέκταση του προγράμματος και των δράσεών του.

Για τους φιλοξενούμενους της, μικρούς και μεγάλους, η HELMEPA οργάνωσε επίσκεψη στο Ευγενίδιο Πλανητάριο, όπου παρακολούθησαν ψηφιακή προβολή με θέμα «Το “Αστρο της Ημέρας».

HELMEPA

Σχόλια