«Δεξαμενές με κυάνιο θα αφήσουν οι χρυσοθήρες στην Αλεξανδρούπολη»

0
49

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν στον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον Υφυπουργό, κ. Γιάννη Μανιάτη, οι Δήμαρχοι της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, αντιδρώντας στην επένδυση των χρυσορυχείων στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στην επιστολή τους οι Δήμαρχοι επισημαίνουν ότι αντιτίθενται στην επένδυση καθότι πλήττει την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και την αειφορία – βιωσιμότητα της περιοχής.

«Ταυτόχρονα», όπως υποστηρίζουν, «σβήνει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και προοπτικής, αφού προσβάλλεται ο πρωτογενής τομέας, καθώς επίσης η θάλασσα, η αλιεία, ο τουρισμός και επέρχεται μια γενική απαξίωση της περιοχής».

Οι Δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι η οικονομική προοπτική της επένδυσης με την δημιουργία λίγων θέσεων εργασίας και καμία άλλη ανταποδοτικότητα  στην τοπική κοινωνία, στο Δήμο και στην κεντρική πολιτεία καθίσταται μηδαμινή.

«Η μόνη ωφέλεια προκύπτει για την Καναδική εταιρία, που ως χρυσοθήρες θα πάρουν από τη γη μας 380 τόνους χρυσού σε επτά έτη και θα μας αφήσουν δεξαμενές τελμάτων με κυάνιο, βλαπτικές και θανατηφόρες ενώσεις και γενικά την περιοχή μας κρανίου τόπο».

«Ζητάμε την απόρριψη της επένδυσης και τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που εκφράστηκαν πολλές φορές ομόφωνα αρνητικά στο περιφερειακό και στα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Σαπών», καταλήγουν στην επιστολή τους.

econews

Σχόλια