Αλιεία: το Μαρόκο διώχνει τα ξένα σκάφη – Απειλές κατά της ΕΕ

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Να εγκαταλείψουν άμεσα τον θαλάσσιο χώρο του διέταξε το Μαρόκο τα ξένα αλιευτικά σκάφη.

Η διαταγή ανακοινώθηκε λίγο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην εγκρίνει την παράταση της συμφωνίας που είχε συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Μαρόκο για πρόσβαση στα ιχθυοαποθέματά του.

Οι Ευρωβουλευτές υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους επισημαίνοντας ότι η συμφωνία ήταν παράνομη και καθόλου επωφελής για τις τοπικές κοινότητες της Δυτικής Σαχάρα, όπου δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Αλιείας του Μαρόκο χαρακτήρισε την απόφαση «αξιολύπητη», επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου στον τομέα της αλιείας.

Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ  κατέβαλε στο Μαρόκο 36 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την παραχώρηση δικαιωμάτων αλιείας στα ύδατά του και κυρίως στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρα.

Η ισχύς της συμφωνίας έληξε τον Φεβρουάριο και η ΕΕ ζήτησε την παράτασή της για άλλον ένα χρόνο, ωστόσο οι Ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συνεργασία αυτή ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες.

econews

Σχόλια