«Απειλή για το κλίμα οι χαμηλές τιμές άνθρακα λένε οι βιομηχανίες

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άμεση δράση ώστε να αυξηθεί η τιμή άνθρακα και να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για τις εκπομπές ρύπων, ζήτησαν με επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές και κατασκευαστικές εταιρείες.

Ειδικότερα, στην επιστολή της, η ευρωπαϊκή ομάδα εταιρειών που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή (EUCLG), στους κόλπους της οποία ανήκει η Shell, η Enel, η Alstom και η Acciona, προειδοποιεί ότι το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων κινδυνεύει, καθώς η τιμή άνθρακα έπεσε φέτος κατά 55% και διαμορφώθηκε στα 6,45 ευρώ.

Το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων στις βιομηχανίες για μείωση των εκπομπών τους και αύξηση των επενδύσεων στην «πράσινη» ενέργεια.

Σε δηλώσεις της στο BBC σχετικά με το θέμα,  η διευθύντρια της EUCLG, Sandrine Dixson-Decleve, επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Άνθρακα δεν είναι πλέον λειτουργικό.

Όπως τόνισε, η χρηματοπιστωτική κρίση συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, οπότε η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020 είναι ακόμα πιο πιθανή.

«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους στόχους μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που ανήκουν στην ομάδα EUCLG πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών της τάξης του 25% ακόμα και 30%.

Μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων θέτει ανώτατα όρια εκπομπών για 11.000 ενεργειακές και κατασκευαστικές εταιρείες.

Αν οι εκπομπές μια εταιρείας είναι υψηλότερες από το όριο που έχει θεσπιστεί για εκείνη, τότε πρέπει να αγοράσει επιπλέον δικαιώματα εκπομπής ρύπων από άλλες εταιρείες που δεν έχουν φτάσει ακόμα το δικό τους όριο εκπομπών.

Η EUCLG ζητά από την ΕΕ εναρμόνιση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Επάρκεια με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, καθώς αν οι εταιρείες αυξήσουν την ενεργειακή τους επάρκεια αναμένεται περαιτέρω μείωση της τιμής άνθρακα.

econews

Σχόλια