Περιβαλλοντική νομοθεσία: “ουραγοί στην ενσωμάτωση των Οδηγιών” λέει η ΝΔ

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δήλωση σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας έκανε ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έλλειμμα αξιοπιστίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέες παραπομπές της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εξαιτίας περιβαλλοντικών παραβάσεων.

«Σε μια περίοδο που η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας στην Ευρώπη αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο, δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στο περιβάλλον.

Ο ρυθμός ενσωμάτωσης των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο είναι εξαιρετικά χαμηλός, με ορατό κίνδυνο να αυξηθούν οι παραβάσεις και να προστεθούν νέες παραπομπές και καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας του WWF Ελλάς είναι ενδεικτικά της υστέρησης της χώρας μας, καθώς δώδεκα οδηγίες βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, ενώ για τις πέντε από αυτές είμαστε πλέον εκτός χρονικών προθεσμιών ενσωμάτωσής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τις πολύ σημαντικές Οδηγίες 98/2008 για τη διαχείριση αποβλήτων και 99/2008 για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, η προθεσμία ενσωμάτωσής τους έχει ήδη λήξει από το 2010. Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα αρμόδια Υπουργεία δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με αυτές τις σημαντικές νομοθετικές εκκρεμότητες και περιορίστηκαν σε δηλώσεις, εξαγγελίες και ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

Σε λίγες μέρες, λήγει η προθεσμία για ακόμα δύο οδηγίες (37/2011 και 126/2009), για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία, ενώ έπονται κι άλλες το επόμενο διάστημα. Είναι απαράδεκτο μια αυτονόητη υποχρέωση της χώρας μας για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να μην μπορεί να υλοποιηθεί, εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.

Αν δεν μπορούν οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Ευρώπης, ας αναλάβουν τουλάχιστον τις ευθύνες τους έναντι των Ελλήνων πολιτών, που θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα από τις καταδίκες που θα μας επιβληθούν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση γι’ αυτές τις εκκρεμότητες γι’ αυτό και κατέθεσα σχετική Ερώτηση στη Βουλή».

Σχόλια