Διαχείριση αποβλήτων, κτηματολόγιο, κονδύλια «στο μικροσκόπιο» της Κομισιόν

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ενημέρωσε χθες ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής,  Johannes Hahn, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει αναπτύξει μια δυναμική αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων, φτάνοντας περίπου το 20% ήδη, και αναμένοντας μέχρι το τέλος του 2011 να αγγίξει το 22%.

Παράλληλα, παρουσίασε τους στόχους απορρόφησης του προγράμματος για τα έτη 2012 και 2013 και τις δράσεις που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, για να βοηθήσουν την προετοιμασία και υλοποίηση έργων ιδιαίτερα από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελούν την πλειοψηφία των τελικών δικαιούχων των έργων υποδομής.

Ο Επίτροπος επίσης ενημερώθηκε για την πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και τις αναγκαίες συμπληρωματικές δράσεις για το οριστικό κλείσιμο και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και τον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην Αττική που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2012.

Ειδικά για τον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και με δεδομένα τα σημερινά προβλήματα διαχείρισης σε ολόκληρη τη χώρα, και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στη σημασία να προχωρήσει πιο γρήγορα η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, αλλά και να ενισχυθεί με συμπληρωματικές ενέργειες που περιλαμβάνουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα διαχείρισης στην πηγή.

Στη συζήτηση υπήρξε, επίσης, ενημέρωση για το θέμα του Κτηματολογίου και τις εναλλακτικές δυνατότητες για την επιτάχυνση του έργου της κτηματογράφησης στην χώρα και την ενίσχυση λειτουργικά και οργανωτικά των φορέων που εμπλέκονται σε αυτό το έργο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «η Ελλάδα έχει καταφέρει την εκπλήρωση του στόχου για το έτος, που ήταν η προκήρυξη 4 εκ. δικαιωμάτων, όμως τονίζεται ότι ο τελικός στόχος για την χώρα είναι ένα πλήρες και λειτουργικό κτηματολόγιο έως το 2020, που σημαίνει ότι η πλήρης καταγραφή των δικαιωμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2015».

«Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζεται πολύ στενά, ενώ επιβεβαιώνεται σε κάθε στάδιο η δέσμευση για αφιέρωση όλων των διαθέσιμων πόρων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για την έγκαιρη εκπλήρωση των στόχων, τόσο στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης συνολικά όσο και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

econews

Σχόλια