ΔΕΗ: αυξήσεις από 10% έως 15% το 2012 – Ανακοινώνονται μες τη βδομάδα

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εντός της εβδομάδας η ΔΕΗ θα ανακοινώσει διψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (διαβάστε εδώ).

Ως αιτιολογικό των αυξήσεων προβάλλονται οι ζημίες που καταγράφει η Επιχείρηση, αλλά και οι τεράστιες υποχρεώσεις της το 2012. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε πρόσφατη επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι αυξήσεις μικρότερες του 15% στο ρεύμα θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και τη μη υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης.

Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 880 εκατ. ευρώ, στα 5,09 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων δαπανών για καύσιμα και των επιβαρύνσεων από τη φορολογία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% με 12%, χωρίς να αποκλείεται το 15%.

Σημειώνεται ότι αν εγκριθεί η πρόταση της ΡΑΕ για εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, τότε θα γίνουν δύο αυξήσεις, μία τον Ιανουάριο και άλλη μία τον Ιούλιο.

econews

Σχόλια