Φωτοβολταϊκά θα κινήσουν τα τρένα του ΟΣΕ – Σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ

1
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της μέσω της εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ που θα τροφοδοτήσουν ενεργειακά τις δραστηριότητές της δρομολογεί η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία που έχει σκοπό τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στοχεύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα κινεί τα τρένα.

Σε πρώτη φάση το πλάνο αφορά στα τρένα Intercity που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα πενταετίας.

Η σχετική μελέτη της ΓΑΙΑΟΣΕ εντόπισε εκτάσεις 2.600 στρεμμάτων κατάλληλες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127 MW, ενώ είναι πιθανή η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον 125ΜW σε εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων.

Παράλληλα η εταιρεία εκμισθώνει κτήριά της σε επενδυτές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100ΚW σε στέγη κτιρίου στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ εντός του 2011 θα ξεκινήσει και η κατασκευή δεύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής  ενέργειας ισχύος 1ΜW σε στέγη ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο.

Τέλος, η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρά στην πώληση των θυγατρικών της που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα, για ιδιωτικοποίηση προωθεί τις θυγατρικές Φωτοβολταϊκά Λάρισας, Φωτοβολταϊκά Καρδίτσας και Φωτοβολταϊκά Αττικής και Βοιωτίας, οι οποίες θα αναπτύξουν συνολικά 32 μεγαβάτ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.