ΔΕΗ: αυξήσεις πάνω από 15% γιατί «καταρρέουμε»

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ζημιές θα παρουσιάσει το επόμενο έτος η ΔΕΗ στην περίπτωση που οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι χαμηλότερες του 15%, προειδοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας, Α. Ζερβός, σε επιστολή του στο ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, στην επιστολή του ο κ. Ζερβός επισημαίνει ότι αυξήσεις μικρότερες του 15% στο ρεύμα θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και τη μη υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης.

Ανεξάρτητα πάντως από το αίτημα της ΔΕΗ, τα βασικά σενάρια σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος συγκλίνουν στο 12%, καθώς το ΥΠΕΚΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μεσοσταθμικών αυξήσεων 19%.

Σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανεξάρτητη αρχή προσπαθεί να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί τα ποσοστά που απορρέουν από τα κοστολογικά στοιχεία που της έχει αποστείλει η ΔΕΗ, ενώ φαίνεται να κινείται επίσης προς την κατεύθυνση του 12%.

Πάντως, η γνωμοδότησή της, που αναμένεται να αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ την επόμενη εβδομάδα, δεν θα αναφέρεται σε τιμολόγια αλλά στο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012.

econews

Σχόλια