Ραδιενεργό νερό στη θάλασσα θα ρίξει η Tepco

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το ενδεχόμενο να απορρίψει στη θάλασσα το νερό που χρησιμοποιεί για την ψύξη των πυρηνικών της αντιδραστήρων, εξετάζει η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Το ραδιενεργό νερό υφίσταται ειδική επεξεργασία, ωστόσο η είδηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αλιευτικών συλλόγων.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να καταφύγει στη συγκεκριμένη «λύση» καθώς σταδιακά εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτει.

«Θα θέλαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των δεξαμενών που χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση των υδάτων, ωστόσο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε επ’ αόριστον», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Tepco, Junichi Matsumoto.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τον Μάρτιο οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου θα φτάσουν το μάξιμουμ της ικανότητάς τους με 155.000 τόνους ραδιενεργών υδάτων, που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Σε αυτή τη φάση πάντως η Tepco σκοπεύει να μελετήσει και άλλα σχέδια για την επίλυση του προβλήματος, πριν υποβάλλει τις τελικές τις προτάσεις προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας για την Πυρηνική Ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες 45 τόνοι ραδιενεργού νερού διέρρευσαν από τη δεξαμενή επεξεργασίας υδάτων στη Φουκουσίμα. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Διχάζει το δίλημμα της επιστροφής

Με χωριά φαντάσματα γέμισε η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μετά τον ισχυρό σεισμό, το τσουνάμι και τον πυρηνικό όλεθρο πάνω από 90.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και άφησαν πίσω τις περιουσίες τους να ρημάζουν.

Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεξαγωγή εκτεταμένων επιχειρήσεων απορρύπανσης με στόχο την επιστροφή των εκτοπισθέντων στα σπίτια τους, κάτι που φαίνεται να διχάζει την κοινωνία της Ιαπωνίας.

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι με την επιστροφή των εκτοπισθέντων, η Ιαπωνία θα επιδείξει διεθνώς την αποφασιστικότητά της και την τεχνική της υπεροχή.

Όπως φαίνεται μάλιστα, οι επιχειρήσεις απορρύπανσης σηματοδοτούν για εκείνους την αναγέννηση της Ιαπωνίας.

Οι επικριτές του σχεδίου από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι προμηνύεται μεγάλο φιάσκο και ότι η επιστροφή στα χωριά φαντάσματα αποτελεί συνέχεια των καταστροφικών πολιτικών που υιοθετούσαν οι ιαπωνικές Αρχές τα τελευταία 20 χρόνια, προκαλώντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ανόρθωση της χώρας.

Το διάστημα μετά το πυρηνικό ατύχημα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας φαίνεται να κρατά σταθερή στάση, αποκλείοντας μάλλον πρώιμα το ενδεχόμενο εκδήλωσης κινδύνων και προσπαθώντας να δώσει μικρότερη έκταση στο μέγεθος της καταστροφής.

Προς το παρόν πάντως οι επιχειρήσεις απορρύπανσης έχουν «παγώσει», καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων στο σχέδιο αποθήκευσης τόνων χώματος που θα συλλεχθεί από μολυσμένα χωράφια και εκτάσεις.

Επισημαίνεται επίσης, ότι εμπειρογνώμονας που εξέτασε τα αποτελέσματα εκτεταμένης επιχείρησης απορρύπανσης σε τοπικό επίπεδο, βρήκε ότι τα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια παρέμεναν πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί διεθνώς για την μακροχρόνια παραμονή σε μολυσμένες περιοχές.

econews

Σχόλια