«Διπλό» ήταν το τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Από δυο τεράστια κύματα, που προέκυψαν μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 Ρίχτερ, σχηματίστηκε το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Η NASA ανακοίνωσε μάλιστα ότι δυο από τους δορυφόρους της, καθώς και ένας ευρωπαϊκός, έτυχε να περνούν πάνω από τον Ειρηνικό την ημέρα της καταστροφής, οπότε το σπάνιο αυτό φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά.

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είναι εξοπλισμένοι με όργανα μέτρησης των αλλαγών στα επίπεδα της θάλασσας, με ακρίβεια εκατοστών.

«Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε παρακολουθήσει τον σχηματισμό τσουνάμι. Η πιθανότητα να καταγράψουμε το διπλό τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία ήταν μια στα δέκα εκατομμύρια», δήλωσε ο Tony Song ερευνητής Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον κ. Song το τσουνάμι που έπληξε τη Χιλή το 1960, σκοτώνοντας 200 ανθρώπους στην Ιαπωνία και τη Χαβάη, ενδέχεται να οφείλεται στο ίδιο φαινόμενο.

Παράλληλα, ο ερευνητής παρομοίασε τις προηγούμενες απόπειρες επιστημόνων να καταγράψουν τσουνάμι, με «κυνήγι φαντασμάτων».

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πώς δυο επιμέρους κύματα συνενώθηκαν και σχημάτισαν ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα, το οποίο κινήθηκε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και διατήρησε την ισχύ του πλησιάζοντας στις ακτές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα στοιχεία θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους για τσουνάμι.

econews

Σχόλια