Υδρογονάνθρακες: Ισραηλινό ενδιαφέρον για την Κρήτη

0
124

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Κρήτης εκδηλώνουν και ισραηλινές εταιρείες.

Εντός της εβδομάδας μάλιστα, στελέχη της ισραηλινής εταιρείας «Anver Oil Exploration», μέλους του ομίλου «Delek», αναμένεται να προχωρήσουν σε διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον για την περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της διοίκησης του ομίλου της Delek αναμένεται να επισκεφτούν την Αθήνα και να συνομιλήσουν με τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ερευνών υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, έχει εκδηλώσει το τελευταίο διάστημα και αμερικανική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για συμμετοχή σε σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να ξεκινήσει διεθνής γύρος παραχωρήσεων, με περίπου 10 – 15 οικόπεδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του τη Δευτέρα στη Βουλή, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Παράλληλα, αναφερόμενος στα οφέλη από την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, υπογράμμισε ότι «αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό ένα σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 – 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία».

econews

Σχόλια