Βιοαιθανόλη από γλυκό σόργο – Ενημερωτικά σεμινάρια αγροτών

0
58

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανατολική ΑΕΠεριφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ), ξεκινάει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου από την Καρδίτσα, κύκλο ενημερωτικών σεμιναρίων σε αγρότες, για την παραγωγή βιοαιθανόλης από γλυκό σόργο.

Το ενημερωτικό σεμινάριο, διοργανώνεται με τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας-ΑΝΚΑ, στις 11 πμ, στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚΚ) Μ. Αλεξάνδρου 34.

Τα σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «SWEETHANOL», του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», που έχει σαν σκοπό τη διάδοση καλών πρακτικών, σχετικά με την καλλιέργεια του γλυκού σόργου και την παραγωγή βιο-αιθανόλης 1ης γενιάς, σε αποκεντρωμένες μονάδες.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων και ειδικότερα των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, σε θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια του γλυκού σόργου και την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Οι θεματικές ενότητες των σεμιναρίων είναι οι ακόλουθες:
* Εθνική Στρατηγική για την προώθηση της βιοαιθανόλης ως βιοκαύσιμο».
Εισηγητής Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Δ/ντής ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε

* Ο γλυκός σόργος ως Ενεργειακή Καλλιέργεια για την παραγωγή βιοαιθανόλης, πλεονεκτήματα και αποδόσεις.
Εισηγητής Δήμας Κίτσος, Δρ. Γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΤΕΙΘ, τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

* Μεταποίηση του γλυκού σόργου σε σάκχαρα, αξιοποίηση βιομάζας & Μονάδες μετατροπής σακχάρων σε βιοαιθανόλη.
Εισηγητής Κώστας Κωνσταντίνου,Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Συντονιστής του ΠΕΚΚΜ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε

Τα επόμενα σεμινάρια που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του 2012, θα διοργανωθούν :

*8 Δεκεμβρίου, στη Χαλάστρα, στις 6 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Μ. Αλεξανδρου 36, σε συνεργασία με τον Α’ Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας
*14 Δεκεμβρίου, στο Λιτόχωρο, στις 11πμ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δίου – Ολύμπου, Αγ. Νικολάου 15, σε συνεργασία με το Δήμο Δίου Ολύμπου
*15 Δεκεμβρίου, στη Μεσιά Κιλκίς, στις 6μμ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη συνεργασία τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσιάς Παιονίας
*21 Δεκεμβρίου, στη Δεσκάτη Γρεβενών στις 11πμ. στην αίθουσα ΚΕΓΕ Δεσκάτης σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης

Συντονιστής του έργου SWEETHANOL, είναι το «Κέντρο για τη Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Οικολογία (CETA)», που εδρεύει στην Ιταλία, ενώ συμμετέχουν εκτός από την «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ», ο « Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας», η «Εθνική Υπηρεσία Έρευνας-Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης των γεωργικών ειδών διατροφής, του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών (COLDIRETTI/INIPA)» από την Ιταλία, το «Ινστιτούτο Έρευνας-Ανάπτυξης & Τεχνολογίας (CARTIF)» και η «Εταιρία διάδοσης της χρήσης βιομάζας (ADABE)» από την Ισπανία.

Το έργο ολοκληρώνεται στα μέσα του 2012.

Οι στόχοι του έργου επιτυγχάνονται μέσα από τις παρακάτω δράσεις:
α) Απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διύλιση της αιθανόλης από γλυκό σόργο μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων σε εργοστάσια παραγωγής βιο-αιθανόλης και εκτάσεις καλλιέργειας γλυκού σόργου
β) Δημιουργία «Οδηγού Παραγωγής βιο-αιθανόλης από γλυκό σόργο» που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση/ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγική αλυσίδα
γ) Συζητήσεις με τους κυριότερους παράγοντες της αγοράς (φορείς), που συμμετέχουν στην παραγωγική αλυσίδα (αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, παραγωγούς καυσίμων και βιοκαυσίμων, ερευνητικά κέντρα, δημόσιους οργανισμούς, φορείς αυτοδιοίκησης, επενδυτές), για τις δυνατότητες καλλιέργειας και παραγωγής βιο-αιθανόλης σε τοπικό επίπεδο.
δ) Εκπαίδευση φορέων πάνω στα κύρια στάδια της παραγωγής της βιο-αιθανόλης (από την καλλιέργεια στους αγρούς μέχρι και την παραγωγή του βιο-καυσίμου σε μονάδα παραγωγής).
ε) Δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου «Κοινότητα Αιθανόλης» (http://essecommunity.eu/) που θα φέρει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους (καλλιεργητές γλυκού σόργου, παραγωγούς βιο-αιθανόλης, επιστήμονες, ερευνητές κ.α) δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γνώσεις, απόψεις, εμπειρίες αλλά και να ενημερώνονται σχετικά με την καλλιέργεια του γλυκού σόργου και την παραγωγή βιο-καυσίμων.

Σχόλια