Κλιματική αλλαγή: νέα έρευνα επισημαίνει τους κινδύνους της αδράνειας

0
267

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας για την κλιματική αλλαγή που επισημαίνουν τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η υφήλιος, εάν η άνοδος της θερμοκρασίας υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η έρευνα, την οποία ανέθεσε στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office Hadley Centre) ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χουν, κάλυψε 24 αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματά της σε όλες οι χώρες παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας τους σε σχέση με την δεκαετία του 1960 ενώ παράλληλα οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνότερες σε αντίθεση με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που είναι λιγότερο συχνές.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν οι εκπομπές αερίων παραμείνουν ανεξέλεγκτες, η θερμοκρασία θα ανέβει κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις βαθμούς Κελσίου τον 21ο αιώνα, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη βροχόπτωση με ενδεχόμενες επιπτώσεις στη γεωργία, τον κίνδυνο πλημμυρών και τον περιορισμό των υδάτινων πόρων.

Ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χουν δήλωσε:

«Η έρευνα αποτυπώνει μερικούς από τους ορατούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, εάν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων ώστε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας. Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων θα αλλάξει για πάντα καθώς νερό και τρόφιμα θα απειληθούν. Αυτό καθιστά την μείωση των εκπομπών διοξειδίου ακόμα πιο επιτακτική. Η Βρετανία επιθυμεί την υπογραφή παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας με στόχο την εξασφάλιση ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δε θα υπερβεί του 2 βαθμούς Κελσίου. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένες από τις πιο μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν σημαντικά περιοριστεί. Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση έως το τέλος της εβδομάδας.»

Ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσίας, δήλωσε:

«Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος εκτιμήσεων που δυνητικά περιλαμβάνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Αυτή η έρευνα είναι η αρχή ενός σημαντικού έργου, της εφαρμογής μιας συνεπούς προσέγγισης για την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο.»

—Κύρια ευρήματα
› Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας: σε όλες τις χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα σημειώνεται αύξηση του αριθμού των κατοίκων που απειλούνται από τέτοιου είδους πλημμύρες . Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για έως και 49 εκατομμύρια ανθρώπους που ενδέχεται να πληγούν ως το τέλος του αιώνα κυρίως στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και την Αίγυπτο.

› Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών από υπερχείλιση ποταμών στις περισσότερες χώρες.

› Πιθανή μείωση της παραγωγής βασικών γεωργικών προϊόντων σε περιοχές του Μπαγκλαντές, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως υπάρξει αυξημένη συγκομιδή, π.χ. στη Γερμανία και την Ιαπωνία. Η διατροφική ασφάλεια αναδεικνύεται ως αυξανόμενος κίνδυνος για το Μπαγκλαντές και την Ινδία έως το 2040.

› Οι υδάτινοι πόροι απειλούνται από την ξηρασία και την αυξημένη ζήτηση. Περιοχές στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ αναμένεται να πληγούν περισσότερο. Παρά ταύτα σε άλλες περιοχές θα υπάρξει αύξηση των υδάτινων πόρων.

Photo: Dan Crosby

Σχόλια