Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: αποχωρούν οι Βούλγαροι – Ακυρώνεται το έργο

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αποχωρεί η Βουλγαρία από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ «ηΒουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της δωδεκάμηνης προθεσμίας«.

Ο κ. Ντάνκοφ υποστήριξε πως ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ επίσης δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία.

Οι Βούλγαροι θα καλύψουν τις οφειλές τους ύψους 6,4 εκατ. Ευρώ προς την κοινοπραξία του έργου με ομόλογα, ενώ δηλώνουν πως αποχωρούν επειδή οι υπόλοιποι εταίροι του έργου δεν είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται πως οι Βούλγαροι είχαν παγώσει το έργο τους προηγούμενους μήνες επικαλούμενοι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχόλια