H MOm από τη Ραφήνα ως τον Πλαταμώνα

0
34

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρκετά ήταν τα περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επέμβαση της Ομάδας Διάσωσης της ΜΟm, το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

Στην Εύβοια:

Στις 25 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Αλεξανδρής, πιστό μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, εντόπισε ένα νεκρό ζώο στο Πήλι Ευβοίας -μία περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στη βόρεια Εύβοια, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των αναφορών παρατήρησης ζωντανών και δυστυχώς και νεκρών ζώων.

Επρόκειτο λοιπόν, για ένα ενήλικο αρσενικό μήκους 2,6 μέτρων το οποίο βρισκόταν σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση. Στο λαιμό του υπήρχε μια μεγάλη τρύπα. Το εύρημα αυτό παραπέμπει σε τραύμα από σφαίρα ή αιχμηρό αντικείμενο. Παρόλα αυτά, επειδή δεν συνδυάζεται με άλλα ευρήματα, τα αίτια θανάτου παραμένουν άγνωστα.

Στη Ραφήνα:

Στις 17 Νοεμβρίου η MOm ειδοποιήθηκε από το λιμεναρχείο Ραφήνας για ένα νεκρό ζώο στην παραλία Μαρίκες. Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας διαπιστώθηκε πως επρόκειτο και πάλι για ένα αρσενικό ζώο, νεαρό αυτή τη φορά, συνολικού μήκους 2,4 μέτρων επίσης σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση. Το στομάχι του ήταν γεμάτο φρεσκοφαγωμένα ψάρια, τα οποία πολύ πιθανό να είχε αφαιρέσει από τα δίχτυα ή το ιχθυοτροφείο κάποιου, που έκρινε σκόπιμο να το σκοτώσει, μιας και το άτυχο ζώο έφερε τραύμα από σφαίρα πάνω από το αριστερό του μάτι.

Ευτυχώς, οι άλλες 2 αποστολές πεδίου ήταν πιο ευχάριστες και με αίσιο τέλος.

Στον Πλαταμώνα Πιερίας για τη Μάγδα:

Στις 28 Οκτωβρίου η ΜΟm ταξίδεψε στον Πλαταμώνα Πιερίας, για παρατήρηση των τακτικών επισκεπτών της περιοχής. Πρόκειται για τη γνωστή Belucci, η οποία γέννησε και πάλι το μικρό της στην περιοχή και μια ακόμη νεαρή φώκια, τη Μάγδα. Η Ασπασία ενημέρωσε τη MOm για την καθημερινή παρουσία τους στο ίδιο σημείο. H MOm αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι εκεί, να παρατηρήσει από κοντά τα ζώα, και να εντοπίσει παράλληλα αν υπάρχει κατάλληλη σπηλιά στην περιοχή, στην οποία θα μπορούσε η Belucci να έχει γεννήσει το μικρό της. Όταν έφτασαν, η Belucci με το μικρό της είχαν φύγει, πολύ πιθανόν επειδή επικρατούσε μεγάλη κακοκαιρία.

Παρακολούθησαν έτσι για δύο ολόκληρες μέρες, τη νεαρή Μάγδα. Από τις φωτογραφίες, φάνηκε πως η Μάγδα έφερε ένα τραύμα στο μάτι. Σύμφωνα και με τη γνώμη των κτηνιάτρων, πρόκειται για παλαιό τραύμα και πολύ πιθανόν το ζώο να είναι τυφλό από το ένα μάτι. Όμως η Μάγδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, συνεχίζει να επισκέπτεται συχνά την περιοχή και να τρέφεται κανονικά παρόλη την αναπηρία της. Η Μάγδα λοιπόν είναι πλέον υπό παρακολούθηση!

Στην Εύβοια και πάλι, για τη Μιράντα:

Στις 18 Νοεμβρίου η ΜΟm ταξίδεψε και πάλι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην παραλία Κορασίδα. Ο Βαγγέλης ειδοποίησε τη ΜΟm στις 17 Νοεμβρίου ότι μια μεγάλη φώκια είναι ξαπλωμένη από νωρίς το πρωί στην παραλία μπροστά από την ταβέρνα του. Την επόμενη το πρωί και εφόσον το ζώο παρέμενε σχεδόν ακίνητο στο ίδιο σημείο, η MOm πήγε στην περιοχή για να εξετάσει τη φώκια από κοντά. Επρόκειτο για ένα ενήλικο θηλυκό, συνολικού μήκους 2,5 μέτρων.

Το ζώο ήταν παθητικό και δεν αντιδρούσε ιδιαίτερα στην ανθρώπινη παρουσία. Με τις οδηγίες της κτηνιάτρου Νατάσσας Κομνηνού, ακολουθήθηκε η κατάλληλη θεραπεία και συλλέχθηκαν τα απαραίτητα ιολογικά δείγματα. Την επόμενη μέρα η Μιράντα (όπως ονομάστηκε η φώκια), ήταν πολύ πιο δραστήρια και αντιδρούσε πιο έντονα στους χειρισμούς. Η θεραπεία επαναλήφθηκε υπό την εποπτεία της MOm . Το ίδιο απόγευμα η Μιράντα, έχοντας προφανώς ανακτήσει τις δυνάμεις της, μπήκε στο νερό, κολύμπησε για λίγο στην περιοχή και μετά απομακρύνθηκε.

Τη λειτουργία του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών στηρίζει το Ίδρυμα Mohamed Bin Zayed και η IFAW.

MOm

Σχόλια