Θεσσαλονίκη: η ρύπανση σκότωσε 13 μαυροβουτηχτάρια στο Θερμαϊκό

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την Παρασκευή το βράδυ η Δράση για την Άγρια Ζωή ειδοποιήθηκε από τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης πως στην παραλία της Θεσσαλονίκης είχαν βγει μπροστά στον Όμιλο θαλασσοπούλια με το φτέρωμά τους λερωμένο από πετρέλαιο.

Εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή μετέβηκαν αμέσως στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν το γεγονός και να περισυλλέξουν τα πουλιά. Επρόκειτο για 13 Μαυροβουτηχτάρια (Podiceps nigricollis) των οποίων είχε καταστραφεί το φτέρωμα από πετρελαιοειδή. Τα πουλιά είχαν πάθει υποθερμία και αναζήτησαν καταφύγιο στη στεριά.

Είχαν όμως καταπιεί και πετρέλαιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Τα πουλιά μεταφέρθηκαν από το σημείο προκειμένου να τους παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες για τη διάσωσή τους ενέργειες (καθαρισμός του φτερώματός τους από τα πετρελαιοειδή, ζέσταμα ώστε να επανέλθουν από την υποθερμία, απομάκρυνση όλων των τοξικών ουσιών από το στομάχι, κ.λπ.).

Παρόλα αυτά μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο πέθαναν οκτώ από αυτά μέχρι που χθες το βράδυ έφυγε και το τελευταίο.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο, το οποίο γνώριζε για το περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στον κόλπο της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν, δίχως όμως δυστυχώς να γνωρίζει τον υπαίτιο.

Στην περιοχή μεταφέρονται πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαιοειδών και οι πιθανότητες τέτοιων ατυχημάτων είναι αυξημένες για αυτό τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να είναι πολύ αυστηρά.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όποιος βρει κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο ή θέλει να βοηθήσει την όλη προσπάθεια μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας στο τηλέφωνο 6979914852.

Σχόλια