«Υδρογονάνθρακες και ορυκτά οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης», λέει ο Μανιάτης

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για τα έσοδα και την οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να προκύψουν από την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα μίλησε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, «στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά, η Χαλκιδική αποτελεί μία βιώσιμη πλουτοπαραγωγική δεξαμενή μετάλλων, με πάνω από 12 δισ. ευρώ αξία σε περιεχόμενα κοιτάσματα, και τα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι τρέχουσας αξίας 28 δις ευρώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άξονες άσκησης της πολιτικής που εφαρμόζει το ΥΠΕΚΑ αυτό το διάστημα είναι τρεις:

1. Η ανάδειξη και αποκάλυψη του ορυκτού πλούτου, η ανάθεση της εκμετάλλευσής του με διαφανείς διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Δημοσίου

2. Η βιώσιμη αξιοποίηση μέσα από διαδικασίες ορθολογικής εκμετάλλευσης, χωρίς ληστρικές παρεμβάσεις και με προοπτικές μέλλοντος

3. Η ύπαρξη σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή των εθνικών εσόδων.

Αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση των μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι ήδη έχει εκδοθεί ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, ενώ στις αρχές του 2011 συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή καταγραφής, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δημόσιων μεταλλείων και των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκμίσθωση δημόσιων μεταλλείων με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δόθηκε ήδη σε Δημόσια Διαβούλευση το πλαίσιο της προκήρυξης διενέργειας Διεθνών Πλειοδοτικών Διαγωνισμών για την αξιοποίηση Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, στους οποίους έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα Χρυσού, Χαλκού, Μολύβδου, Ψευδαργύρου, Αργύρου, Αντιμονίτη, καθώς και άλλων Μετάλλων.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ εστιάζεται σε τρεις Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στο Νομό Κιλκίς (περιοχές Βάθης – Γερακαριού και Πολυκάστρου – Σκρα) και ο τρίτος στο Νομό Ροδόπης (περιοχή Καλλυντηρίου).

«Η συνολική αξία των βέβαιων απολήψιμων αποθεμάτων, ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ, ενώ η  συνολική αξία των αναμενόμενων αποθεμάτων με βάση τη γεωλογική δομή των περιοχών, φτάνει στα 10 δις ευρώ», υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο, της περιοχής Βάθης – Γερακαριού, αξίας στα βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δις ευρώ και συνολικής αξίας στα αναμενόμενα αποθέματα 7 δις ευρώ.

Σε ό,το αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του Δημοσίου Φορέα που χρειάζεται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το ΥΠΕΚΑ ήδη απηύθυνε διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να ξεκινήσει διεθνής Γύρος Παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα (blocks).

«Ο χάρτης που δημοσιεύσαμε στο ΦΕΚ στις 05.9.2011 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πριν λίγες μέρες, στις 03.12.2011, περιλαμβάνει για την περιοχή έρευνας, τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), έτσι όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την εθνική διαπραγματευτική θέση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Μανιάτης διευκρινίζοντας ότι για πρώτη φορά στην έννομη τάξη της χώρας, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΚΑ προωθεί με την μέθοδο του OpenDoor την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Αναφερόμενος στα οφέλη από την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, ο κ Μανιάτης υπογράμμισε ότι «αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό ένα σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 – 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία».

«Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή βαρελιού 80-100 δολ. ανά βαρέλι για τα επόμενα 20-25 χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε για το ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. δολ.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρουσα κινητικότητα διεθνών εταιριών εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές νότια της Κρήτης.

Τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκε δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας η Γεωθερμία, εξηγώντας ότι προκηρύχθηκαν 4 διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας σε Έβρο, Νέστο, Χίο, Σαμοθράκη, συνολικού ύψους επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε ήδη προκηρύξει και 2ο γύρο διεθνών διαγωνισμών για άλλα 4 πεδία υψηλών θερμοκρασιών σε Καβάλα, Σπερχειό, Ικαρία και Σουσάκι, από όπου αναμένουμε αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2012 που λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών», προσέθεσε ο κ. Μανιάτης και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ενεργειακός και ο ορυκτός μας πλούτος μπορούν και πρέπει να γίνουν οι βασικοί πυλώνες σε ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό σκηνικό ευκαιριών, επενδύσεων, θέσεων εργασίας και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

econews 

Σχόλια