Διαχείριση απορριμμάτων: διεθνής διαγωνισμός, ανοιχτός σε όλες τις τεχνολογίες

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντικειμενικά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να το πετύχουμε».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισήγηση του σήμερα το πρωί, στην ενημερωτική συνάντηση με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ενόψει της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων με αντικείμενο την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

Η συνάντηση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας στο Μέγαρο Κόλλα ήταν η δεύτερη κατά σειρά καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση, το απόγευμα της Κυριακής, στο Αγρίνιο.

«Τα μέχρι σήμερα βήματα μας, ως χώρα, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν άτολμα, δειλά και αναποτελεσματικά. Ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη τώρα να επιδοθούμε σ’ έναν αγώνα δρόμου και ν’ αξιοποιήσουμε τους πόρους που υπάρχουν».

Σήμερα οι διαθέσιμοι πόροι για εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι τα 60 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διασφαλιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ που θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση συνοδευτικών έργων.

«Πάμε σε Διεθνή Διαγωνισμό, ανοικτό σε όλες τις τεχνολογίες, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ελληνικοί νόμοι», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε ότι τα έργα θα είναι συγχρηματοδοτούμενα και με σύμβαση παραχώρησης. Την ευθύνη δε της κατάθεσης των σχετικών φακέλων – προτάσεων έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ. «Οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στους Δήμους», τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Νίκος Μαντζούφας ο οποίος περιέγραψε εκτενώς το θεσμικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση και κατασκευή των έργων ενώ ειδική αναφορά έκανε στις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα στις οποίες, όπως είπε, κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να παίξει, στη συνολική αξιολόγηση, το πώς θα επέλθει το μικρότερο δυνατόν κόστος για τους χρήστες των έργων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, στην τοποθέτηση του, έκανε μια αναδρομή στην προετοιμασία που υπήρξε για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και υπενθύμισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων προβλέπει για την Αχαΐα τρεις Χ.Υ.Τ.Α. και ένα Εργοστάσιο Επεξεργασίας. «Αυτός ο σχεδιασμός ισχύει και δεν έχει ζητηθεί από καμία πλευρά η τροποποίηση του», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.

econews

Σχόλια