Φουκουσίμα: 16/12 η ψύξη των αντιδραστήρων – αγωνία για 80.000 εκτοπισμένους

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στο κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα ενδέχεται να ανακοινώσει η Ιαπωνία στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.

Μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε το βορειοανατολικό Τόκυο στις 11 Απριλίου, τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστάσιου υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές και αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες μείωσης της θερμοκρασίας.

Επισημαίνεται ότι η ψύξη των αντιδραστήρων επιχειρείται με την απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων νερού, ώστε η θερμοκρασία των εναπομεινάντων καυσίμων να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και να μην ξεπεράσει το σημείο βρασμού.

Το σενάριο ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να ανακοινώσει την πλήρη ψύξη των αντιδραστήρων στα μέσα Δεκεμβρίου ενισχύεται και από τα στοιχεία στην τελευταία μελέτη της Tepco.

Ειδικότερα, στη μελέτη της, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αναφέρει ότι η θερμοκρασία των καυσίμων στον πυθμένα της δεξαμενής έχει σταθεροποιηθεί.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν επίσημης μειωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται ότι η ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι το σημαντικότερο κριτήριο βάσει του οποίου η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει στους 80.000 εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που βρίσκονται εντός της ζώνης αποκλεισμού, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ακόμα πάντως και αν ψυχρανθούν οι αντιδραστήρες η Tepco ενδέχεται να χρειαστεί μέχρι και 10 χρόνια για να αδειάσει τα καύσιμα από τις δεξαμενές, ενώ οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η επιχείρηση απορρύπανσης μπορεί να πάρει δεκαετίες.

econews

Σχόλια