ΔΕΗ – ΕΠΑ: στη Βουλή η τιμολογιακή τους πολιτική

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Διευκρινίσεις για την τιμολογιακή πολιτική τους δίνουν, με έγγραφα που διαβίβασαν στη Βουλή, η ΔΕΗ, η εταιρεία Φυσικό Αέριο Αττικής, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η ΕΠΑ Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με tanea.gr, τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει σε υπουργούς της κυβέρνησης 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στο έγγραφό του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισημαίνει ότι τα τιμολόγια πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ είναι ρυθμιζόμενα και εγκρίνονται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Όπως εξηγεί, σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό, η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κατηγορία πελατών, πρέπει να είναι ανάλογη με το κόστος που η καταναλωτική της συμπεριφορά επιφέρει και διακριτή ανά παρεχόμενη υπηρεσία, ενώ προσθέτει ότι η προσαρμογή των τιμολογίων στο κόστος τους, επιφέρει ορθολογικότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και άρση των έμμεσων επιβαρύνσεων ή επιδοτήσεων μεταξύ κάποιων κατηγοριών καταναλωτών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρεται και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο, όπως επισημαίνει, οδηγεί σε μειώσεις της τάξης του 20% και 30% έναντι των οικιακών τιμολογίων που εφαρμόζονται από την 1.1.2011.

Από την άλλη πλευρά η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής υποστηρίζει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι για τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, παρά την επιβάρυνση του φυσικού αερίου με ειδικό φόρο κατανάλωσης, η τιμή του οικιακού τιμολογίου είναι τουλάχιστον 18% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του ενεργειακού ισοδύναμου του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας τονίζουν ότι «ιδιαίτερη επιβάρυνση στην τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά και γι” αυτό υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των συνδέσεων.

econews

Σχόλια