Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα το 2010 – Νέα έρευνα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν εκείνες στις μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, το 2010 επενδύθηκαν 187 δισ. δολάρια στις ΑΠΕ έναντι 157 δισ. δολάρια στις μονάδες φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου.

Η υψηλές επενδύσεις στις ΑΠΕ οδήγησαν σε περιορισμό του κόστους υλικών και εξοπλισμού, με κερδισμένους τους καταναλωτές αλλά χαμένους τους κατασκευαστές, ειδικά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, που είδαν τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται επικίνδυνα.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση των ΑΠΕ το 2010 προήλθε σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές επιχορηγήσεις που ανήλθαν σε 66 δισ. δολάρια, ήτοι 35% επί του συνόλου.

Σε χωριστή έκθεση, το Bloomberg New Energy Finance προέβλεψε πως οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα διπλασιαστούν ως το 2020, στα 395 δισ. δολάρια,  με την πτώση του κόστους του εξοπλισμού να τις καθιστά σε μακροχρόνιο ορίζοντα φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα, πέραν των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των τελευταίων.

Τα ευρήματα της έρευνας του Bloomberg New Energy Finance δείχνουν πως ο κόσμος κινείται προς την καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών ρύπων ανεξαρτήτως της έκβασης της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα.

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι για πρώτη φορά οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Κίνα.

Από την έρευνα αφαιρέθηκαν οι επενδύσεις αντικατάστασης υπαρχουσών μονάδων άνθρακα, ενώ από το κονδύλι των ΑΠΕ αφαιρέθηκαν οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.

Οι εγκαταστάσεις σε αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 43 γιγαβάτ το 2011 και 48 γιγαβάτ το 2012 έναντι 36 γιγαβάτ το 2010.

Αντίστοιχα, φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 26.4 γιγαβάτ το 2011 και 27,8 γιγαβάτ το 2012 έναντι 18,2 γιγαβάτ το 2010.

econews

Σχόλια