Ντέρμπαν: μάρτυρες στη «δολοφονία» του Πρωτοκόλλου του Κιότο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έτοιμοι να «δολοφονήσουν» το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι οι απεσταλμένοι στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα ο υπουργός περιβάλλοντος του Καναδά, Peter Kent, ανακοίνωσε ότι «το Κιότο ανήκει στο παρελθόν», ωστόσο δεν επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει επίσημο σχέδιο αποχώρησης από το Πρωτόκολλο.

Η Κίνα από την άλλη πλευρά κατηγορεί τον Καναδά ότι με την τακτική του «δίνει το κακό παράδειγμα στα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Καναδάς υποστηρίζει ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την προϋπόθεση ότι θα καλύπτει όλα τα κράτη, μεταξύ των οποίων την Κίνα και την Ινδία, που δεν δεσμεύονται από τους στόχους της πρώτης περιόδου εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Κίνα ερμηνεύει τη στάση του Καναδά ως προσπάθεια υπονόμευσης της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καταγγέλλει ότι «καταστρέφει τη φήμη του επιδιώκοντας την ικανοποίηση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων».

«Μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί αυτή η φήμη την ώρα που απεσταλμένοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Σύνοδο του Ντέρμπαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δεύτερης περιόδου εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο», αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Σημειώνεται ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει τα σημαντικότερα αναπτυγμένα κράτη σε υποχρεωτικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2012.

Η πρώτη περίοδος εφαρμογής λήγει και η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη θέσπιση νέων δεσμευτικών στόχων εντείνεται όλο και περισσότερο.

econews

Σχόλια