Θαλάσσια αιολικά πάρκα: ανάβει «πράσινο» για μεγάλες επενδύσεις

0
50

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται πως θα περάσουν σύντομα μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς χθες, με επιστολή της, η ΡΑΕ  ζήτησε από τον ΔΕΣΜΗΕ να προχωρήσει σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις των μελετών για τα δίκτυα διασύνδεσης στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, το αίτημα της ΡΑΕ υπεβλήθη ενόψει της διαδικασίας αδειοδότησης των 36 αιτήσεων που εκκρεμούν για θαλάσσια αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 5266,25MW.

Ειδικότερα, στην επιστολή της η ΡΑΕ ζητά από τον ΔΕΣΜΗΕ να εξετάσει τις τεχνικοοικονομικές παραμέτρους των διασυνδέσεων για τα συγκεκριμένα έργα και κατά πόσο είναι πιθανό να επηρεάζουν το στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, προτείνοντας παράλληλα στον Διαχειριστή να λάβει υπόψη του τις τελευταίες μελέτες που εκπονήθηκαν σχετικά με τη διασύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι σε τροπολογία του ΥΠΕΚΑ που περιελήφθη στο ν/σ για τους όρους δόμησης, ξεκαθαρίζεται ότι από εδώ και στο εξής δεν επιτρέπεται η υποβολή νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τροπολογία ορίζει επίσης ότι η παραγόμενη ενέργεια των θαλάσσιων αιολικών τιμολογείται με τιμή βάσης τα 108.30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο η τιμή αποπληρωμής για κάθε έργο ξεχωριστά θα ποικίλλει, πιθανότατα ανάλογα με  τα στοιχεία κόστους επένδυσης.

econews

Σχόλια