Σήμα κινδύνου για την οικολογική ζημιά από τα απόβλητα ελαιοτριβείων

0
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου, Φρ. Παρασύρης με θέμα το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που ανακύπτει στο Ηράκλειο από τον κατσίγαρο (κατάλοιπο της επεξεργασίας της ελιάς).

Ο κ. Παρασύρης παραπέμπει στην αναφορά σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 500.000 με 700.000 κυβικά απόβλητα κατσίγαρου παράγονται στο νομό Ηρακλείου. Περίπου 500 στρέμματα ανεκμετάλλευτης γης χρησιμοποιούνται σαν λυμματοστάσια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Παρασύρης στο γεγονός ότι «ενώ οι ελαιουργοί διαμαρτύρονται έντονα για το πρόβλημα, παραδόξως, ωστόσο, δεν έχουν εισακουστεί από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι το πρόβλημα διογκώνεται, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον».

Εάν επιπλέον συνυπολογιστούν οι μεγάλες δαπάνες που γίνονται για να λυθεί το πρόβλημα του νερού στο νομό, τη στιγμή, που εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά νερού χάνονται, αφού ο κατσίγαρος δεν υποβάλλεται στην κατάλληλη επεξεργασία, τότε γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτό πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Παρασύρης ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να υποστηρίξει τις προτάσεις των ίδιων των ελαιουργών.

econews

Σχόλια