Το ΥΠΕΚΑ στη Συνδιάσκεψη του Ντέρμπαν

1
101

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του Ντέρμπαν για το Κλίμα εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην πόλη της Νοτίου Αφρικής θα μεταβεί στις 7 Δεκεμβρίου ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά το ΥΠΕΚΑ αναφέρει τα εξής:

Ξεκινάει, σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο Durban της Νότιας Αφρικής η 17η Συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Στην Συνδιάσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 185 κράτη και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNEP, UNIDO, WMO, World Bank, IMO, πολλές διεθνείς και εθνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ και διεθνή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις σε υπουργικό επίπεδο στις 7-9 Δεκεμβρίου, ενώ στη συνδιάσκεψη θα μετέχει και αντιπροσωπεία τέσσερων στελέχων και εμπειρογνώμωνων του ΥΠΕΚΑ.

Η Συνδιάσκεψη έχει ως κύριο στόχο τη συμφωνία για τους τρόπους υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν πέρυσι στο Κανκούν, κυρίως την ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και την προόδο προς μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου συγκράτησης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2οC.

Οι θέσεις της χώρας ευθυγραμμίζονται με αυτές της ΕΕ που αποφασίστηκαν ομόφωνα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της 10ης Οκτωβρίου. Στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει αναλαμβάνοντας πρώτη μονομερή δέσμευση μείωσης των εκπομπών της κατά 20% κατ’ ελάχιστον μέχρι το 2020 και έχει προτρέψει τις άλλες χώρες να καταθέσουν ισοδύναμες δεσμεύσεις.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα διεξαχθούν, φέτος, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και υπό το φως των συνεχών επισημάνσεων διεθνών οργανισμών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την διαγραφόμενη υπέρβαση του στόχου των 2οC.

Οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η επέκταση των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κυότο δεν είναι ευοίωνες, ενώ πρόοδος αναμένεται σε θέματα που αφορούν στην απογραφή και έλεγχο των εκπομπών και στις δράσεις προσαρμογής ειδικά στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και άλλα επιμέρους θέματα.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέλλον του πλανήτη μας. Οι στόχοι και τα εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ανεξάρτητα από την προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας μας και την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για κάθε πολίτη.

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πηγή νέου εισοδήματος και νέων θέσεων εργασίας για την χώρα, ενώ ενισχύουν την ενεργειακή μας αυτονομία. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μέσο οικονομίας για κάθε νοικοκυριό, είναι όμως και μια πηγή αναζωογόνησης κλάδων της οικονομίας μας, όπως η παραγωγή υλικών, η βιοτεχνία και οι κατασκευές. Η μείωση των εκπομπών αερίων από την βιομηχανία αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας, ενώ ενισχύει την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τελικά την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Προχωράμε αποφασιστικά στην εκπλήρωση των στόχων μας για την κλιματική αλλαγή, που μπορεί να δώσει ουσιαστική προοπτική για την οικονομία μας, της πράσινης ανάπτυξης”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Δέσμευση για μια δεύτερη περίοδο υποχρεώσεων βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο

  Η πρώτη περίοδος του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της μόνης δεσμευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνίας για το κλίμα, θα λήξει στα τέλη του 2012. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει άμεσα να δεσμευτούν δημοσίως για μια δεύτερη περίοδο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, με νέους στόχους μείωσης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα αντιμετωπιστούν όλα τα «παραθυράκια» γύρω από την προστασία των δασών και την τεχνητή περίσσεια δικαιωμάτων εκπομπών. Το Κιότο αποτελεί καίρια προτεραιότητα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και αν εγκαταλειφθεί αυτό το μοναδικό νομικά δεσμευτικό εργαλείο που διαθέτουμε, αυτό θα συνιστούσε μείζον πισωγύρισμα. Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πίεση για μια φιλόδοξη εντολή της Συνδιάσκεψης, με σαφές χρονοδιάγραμμα και νομικά δεσμευτικούς στόχους για όλες τις χώρες πριν το 2015.

  Μονομερής αναβάθμιση του στόχου μείωσης εκπομπών στο 30% για το 2020

  Μια τέτοια απόφαση θα τονώσει όχι μόνο τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, θα δημιουργήσει έως έξι εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, και θα έχει παράλληλα ανεκτίμητα οφέλη στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής.

  Εκπλήρωση των χρηματοδοτικών της υποσχέσεων έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών

  Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε σχέση με την υποστήριξη δράσεων για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, βοηθώντας τες να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και διευκολύνοντας τη μετάβασή τους σε μια πράσινη οικονομία. Αυτό σημαίνει διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Κανκούν, ιδίως σε ό,τι αφορά το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να συνεισφέρει σε αυτό το Ταμείο, μέσω νέων και πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων, που δεν θα αφαιρεθούν από την αναπτυξιακή βοήθεια, με τις ετήσιες δεσμεύσεις να ανέρχονται τουλάχιστον στα 30 δισεκατομμύρια έως το 2020. Η χρησιμοποίηση νέων χρηματοδοτικών πόρων, όπως τα έσοδα από εισφορές στη ναυτιλία ή έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπέρ του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

  Η Θεματική Ομάδα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων

Comments are closed.