Δανία: 100% ΑΠΕ μέχρι το 2050

0
418

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προτάσεις για την προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενεργειακά αειφόρο μέλλον ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Δανίας.

Ειδικότερα, προτάθηκε μέχρι το 2020 το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αιολικά και μέχρι το 2050 οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας να ικανοποιούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες η Δανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και φιλοδοξεί να θέσει «πράσινους» στόχους για την ενέργεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι ήδη είναι ηγετική δύναμη στην αιολική ενέργεια, με το 1/5 της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανεμογεννήτριες.

«Αυτή είναι ιστορική προσπάθεια για να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας και να καλλιεργήσουμε την ‘κουλτούρα’ της ενεργειακής αποδοτικότητας στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δανός υπουργός για την Ενέργεια και το Κλίμα, Martin Lidegaard.

Πρέπει να αναφερθεί ωστόσο ότι παρά την πρωτιά της Δανίας στην αιολική ενέργεια, η χώρα στην ουσία δεν έχει υδροηλεκτρικές ή πυρηνικές μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2010 το 2/3 της ηλεκτροπαραγωγής καλύφθηκε από άνθρακα και ορυκτά καύσιμα, με το μερίδιο των ΑΠΕ να περιορίζεται στο 1/3.

econews

Σχόλια