ΑΠΕ και έξυπνα δίκτυα στην Κρήτη μέσω «Jessica»

0
8

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Κονδύλια ύψους 35 εκ. ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν και να ενισχύσουν την επόμενη τετραετία την οικονομία της Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Jessica.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την Πέμπτη  ο Περιφερερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπέγραψε την σχετική σύμβαση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Π. Σακελλάρη ενώ, στο χρηματοδοτικό σχήμα, συμμετέχουν η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι επενδύσεις στην Κρήτη, που είναι η πρώτη Περιφέρεια για την οποία υπογράφεται σύμβαση χρηματοδότησης, θα περιλαμβάνουν έργα αστικής Ανάπτυξης στους τομείς: αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη συνεργασιών σχηματισμών υψηλής τεχνολογίας και υποδομών που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, έργα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, δίκτυα Ενέργειας, έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, κλπ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την Κρήτη καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο από την Περιφέρεια μας ξεκινάει η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Jessica. Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα της Κρήτης ενώ θα δημιουργήσει παράλληλα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία και ο τόπος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Ξεκινάμε από την Κρήτη, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica, που για μια ακόμη φορά δείχνει ότι διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να τραβήξουν μπροστά και να δώσουν νέα ώθηση, νέα πνοή στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Για την εκτέλεση του προγράμματος και την απορρόφηση των κονδυλίων προϋπόθεση τα έργα να είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, δηλαδή να παράγουν έσοδα, έτσι ώστε να καλύπτουν τη λειτουργία τους μακροπρόθεσμα και να φέρουν πόρους στην Περιφέρεια, ώστε να υλοποιεί μελλοντικά αντίστοιχα έργα.

Τα έργα αυτά προωθούν τη συνεργασία των ιδιωτών με το δημόσιο, αφού επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους ή άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς.

Στη συνάντηση υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και της Παγγκρήτιας Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παραβρέθηκαν  επίσης  ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Γ. Λεμπιδάκης, ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κ. Παπαδόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Ν. Μυρτάκης.

econews

Σχόλια