Ειδικό Τέλος Ακινήτων: διευκρινίσεις από το Υπ. Οικονομικών (upd)

0
3

Ειδικό Τέλος Ακινήτων:

Διευκρινίσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι «να βρεθούν οι πιο ολοκληρωμένες και φιλικές για τους πολίτες λύσεις, οι οποίες να υπηρετούν παράλληλα τον δημοσιονομικό στόχο».

Σε ότι αφορά την απάντηση Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Ενέργεια,  Γκύντερ Έττινγκερ,  στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτησή του ο κ. Χουντής ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο».

Όπως απάντησε ο κ.  Έττινγκερ «η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα».

Παράταση για την εξόφληση των λογαριασμών

Περιθώριο 80 ημερών για την εξόφληση του λογαριασμού της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει και το ειδικό τέλος ακινήτων ετοιμάζεται να δώσει με εγκύκλιο το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Επιπλέον, η εγκύκλιος διευρύνει τις κατηγορίες ευπαθών ομάδων που εξαιρούνται του τέλους, πέρα από τα άτομα με αναπηρίες άνω του 80% και όσους τελούν υπό μηχανική υποστήριξη.

Σε ό,τι αφορά τα λάθη στους λογαριασμούς, η εγκύκλιος θα διευκρινίζει ότι η ΔΕΗ θα αποστείλει στους δήμους της χώρας τα στοιχεία που διαθέτει για την επιφάνεια, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης κάθε ακινήτου και οι πολίτες θα μπορούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να απευθυνθούν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για διορθώσεις.

econews

Σχόλια