Ποινή φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα για τη ρύπανση στη Μήλο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ποινή φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα επέβαλε το δικαστήριο Σύρου σε στελέχη της εταιρείας S&Β στη Μήλο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με 26 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ ο καθένας, ενώ ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο από 9.000 ευρώ επιβλήθηκε σε δυο άλλα στελέχη της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

Με αίσθημα δικαίωσης δέχθηκε η κοινότητα της S&Β την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη που έληξε σήμερα στη Σύρο, σχετικά με κατηγορίες πρόκλησης βλαβών στην υγεία και περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Μήλο. Από την άλλη μεριά, μας προξενεί έκπληξη η καταδίκη των στελεχών μας, έστω και με αναστολή, για περιβαλλοντική υποβάθμιση και μάλιστα από μια αδειοδοτημένη πρακτική. Για το λόγο αυτό ασκήθηκε έφεση.

Επί τέσσερα και πλέον χρόνια συγκεκριμένη κυριακάτικη εφημερίδα συκοφαντεί και διασύρει με κάθε τρόπο το όνομα και τη φήμη της εταιρείας μας και της ίδιας της Μήλου, εξυπηρετώντας άγνωστες σκοπιμότητες. Την τελευταία εβδομάδα το αρνητικό κλίμα καλλιεργήθηκε τεχνηέντως, ενόψει της δίκης της Σύρου, και αναπαράχθηκαν οι παραπλανητικές θέσεις της συγκεκριμένης εφημερίδας για πρώτη φορά από μερίδα μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας. Κανένα από αυτά δεν απευθύνθηκε σε εμάς για να πληροφορηθεί τις θέσεις μας, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Νιώθουμε λοιπόν την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την τιμή των 640 εργαζομένων μας στην Ελλάδα και τη φήμη της Μήλου, ενημερώνοντας με υπευθυνότητα το κοινό για την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων.

Ο περλίτης

Είναι ένα πέτρωμα απολύτως αδρανές και μη τοξικό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι διαδεδομένη η χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αφού φιλτράρεται με αυτόν το κρασί, η μπύρα, στην φαρμακοβιομηχανία, στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, στις κατασκευές κτιρίων καθώς ακόμα και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως οι οδοντόκρεμες. Πολλές περιοχές και παραλίες της Μήλου αποτελούνται απο περλίτη και συγγενικά με αυτόν πετρώματα.

Η εξόρυξη και η επεξεργασία του περλίτη στη Μήλο

Ο περλίτης εξορύσσεται επιφανειακά και η επεξεργασία του γίνεται αποκλειστικά και μόνον με θραύση, ξήρανση και κοσκίνιση, χωρίς χρήση χημικών ή πρόσθετων. Σε αυτή τη διαδικασία δημιουργείται και μια λεπτή σκόνη, τα υπέρλεπτα περλίτη. Για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή για να μη διαχέονται τα υπέρλεπτα του περλίτη στον αέρα σαν σκόνη, συλλέγονται σε κλειστό κύκλωμα με θαλασσινό νερό και καταλήγουν, όπως προβλέπει η άδειά μας, αποκλειστικά στον καθορισμένο θαλάσσιο αποδέκτη.

Διαχείριση υπερλέπτων περλίτη: αδειοδοτημένη, μη ρυπογόνος, μη επιβλαβής για την υγεία

-Η διάθεση των υπερλέπτων περλίτη στη θάλασσα συνιστά μια πρακτική αποδεκτή και πλήρως αδειοδοτημένη από τις αρμόδιες αρχές, η οποία δεν ρυπαίνει και πραγματοποιείται σύμφωνα με προβλεπόμενες μελέτες.

-Επί 25 χρόνια ο ιατρός εργασίας της εταιρείας παρακολουθεί όλους τους εργαζομένους μας, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον περλίτη, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κανένα συναφές πρόβλημα υγείας.

-Η δημοσιευμένη “αρχική έκθεση προόδου” Λινού δεν είναι επιδημιολογική μελέτη. Στην ολιγοσέλιδη αυτή έκθεση δεν γίνεται καμία ευθεία συσχέτιση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων με τον περλίτη και συνεπώς η έκθεση αυτή δεν δικαιολογεί την έκδοση της πρόσφατης υγειονομικής διάταξης. Τη διάταξη αυτή έχουμε ήδη προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εταιρεία μας συνυπάρχει αρμονικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Μήλου εδώ και 77 χρόνια. Λειτουργούμε με τη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και στηρίζουμε ενεργά και υπεύθυνα τη συνύπαρξη εξορυκτικής και τουριστικής δραστηριότητας, προωθώντας έτσι την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα υγείας και περιβάλλοντος με την υπευθυνότητα που επιτάσσουν οι αξίες μας και λογοδοτούμε κάθε χρόνο με τον Κοινωνικό Απολογισμό μας.

econews

Σχόλια