Τουρκικό ρεύμα στα νησιά: «Δεν είναι ξεκάθαρο το ΥΠΕΚΑ» λένε στη ΝΔ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε δηλώσεις με αφορμή το δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» για πιθανότητα διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με δίκτυα ηλεκτρισμού της Τουρκίας, προέβη ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης ισχυρίζεται ότι η επίσημη τοποθέτηση του ΥΠΕΚΑ δεν καλύπτει τις αιτιάσεις της τουρκικής εφημερίδας, υπογραμμίζει τα προβλήματα ενός τέτοιου ενδεχομένου (στην περίπτωση που το δημοσίευμα ευσταθεί) και καλεί τον κ. Παπακωνσταντίνου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Αναλυτικά, ο κ. Καλαφάτης αναφέρει τα εξής:

«Ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να ξεκαθαρίσει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet», περί διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με δίκτυα ηλεκτρισμού της Τουρκίας.

Αν τα αναγραφόμενα είναι ακριβή, γνωρίζει ότι οι φερόμενες ως προθέσεις του δεν συμβαδίζουν με τις διατάξεις του Ν. 4001/2011, που ο ίδιος εισηγήθηκε το καλοκαίρι στη Βουλή, σχετικά με το ποιός έχει αποκλειστική άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, γεγονός για το οποίο η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει παρέκκλιση;

Γνωρίζει, περαιτέρω, ότι, οι ενέργειές του αυτές – αν υλοποιηθούν – προσκρούουν στις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ιδίως περί ανταγωνισμού;

Τέλος, είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Εξωτερικών για τις παραπάνω προθέσεις του, εφόσον, βεβαίως, το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου ΠΕΚΑ δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση (διαβάστε εδώ), αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού, γιατί απαντά μόνο στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.

Ο ίδιος ο Υπουργός δεν διέψευσε τα όσα φέρεται ότι έχει δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet«. Γι” αυτό τον καλούμε να πάρει ο ίδιος ξεκάθαρη θέση, δίνοντας σαφείς απαντήσεις και στα παραπάνω ερωτήματα τα οποία εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα».

econews

Σχόλια