Πετρελαιοκηλίδα 120 χλμ στo Ρίο ντε Τζανέιρο από γεώτρηση της Chevron

0
266

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία της Βραζιλίας για να καθαρίσουν μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, μήκους 120 χιλιομέτρων ανοιχτά των ακτών του Ρίο Ντε Τζανέιρο,  σε κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρεία Chevron.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας διεμήνυσε ότι η εταιρεία θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η διαρροή πετρελαίου οφείλεται στην παραβίαση των περιβαλλοντικών μέτρων ασφαλείας.

Η Chevron αρχικά είχε εκτιμήσει ότι η διαρροή περιοριζόταν σε 400 με 650 βαρέλια πετρελαίου, ωστόσο η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Skytruth ανακοίνωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή της αποδεικνύουν ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η Υπηρεσία Πετρελαίου της Βραζιλίας ANP υποστηρίζει ότι η Chevron κατάφερε να σφραγίσει τη γεώτρηση με τσιμέντο, ωστόσο από τις υποβρύχιες εικόνες φαίνεται να συνεχίζεται περιορισμένη διαρροή πετρελαίου από τον βυθό.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία, η πετρελαιοκηλίδα απομακρύνεται από τις ακτές τις Βραζιλίας και αρχίζει να διαλύεται.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στη γεώτρηση επιθεωρητές περιβάλλοντος για να αξιολογήσουν την έκταση της οικολογικής ζημιάς.

econews

Σχόλια