Υδρογονάνθρακες: «συμμαχία» Τουρκίας-Shell για έρευνες στη Μεσόγειο

1
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

“Χοντραίνει” το παιχνίδι με τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, με τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell να έρχεται σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες το sigmalive, η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ” αναφέρει πως “καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα”, αφού “η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δις δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) έχει καθορίσει τρεις περιοχές της Μεσογείου όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όρισε ως κύριες περιοχές έρευνας τα ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε από το 2007 σεισμικές έρευνες σε περιοχές της Μεσογείου και ότι “οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνουν το σύνολο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, αλλά και τις περιοχές αδειοδότησης ερευνών που προκύπτουν από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος”.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.