Ώρα μηδέν για τη θαλάσσια ρύπανση στη Μήλο – πλησιάζει η δίκη

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εκδικάζεται αυτήν την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου η μήνυση κατά μεγάλης εταιρείας για θαλάσσια ρύπανση από τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στη Μήλο, αλλά και πρόκληση βλάβης στη δημόσια υγεία λόγω περιστατικών που φέρονται να σχετίζονται με την επεξεργασία αποβλήτων.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Με απόφαση της Νομαρχίας Κυκλάδων του 2002, η βιομηχανία νομιμοποιείται να διαχειρίζεται τα στερεά ως υγρά απόβλητα και να αποθέτει στη θάλασσα μείγμα σωματιδίων υπέρλεπτου περλίτη με θαλασσινό νερό.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, από το 2008,  επιβλήθηκαν στην εταιρεία πρόστιμα ύψους 392.000 ευρώ, καθώς μετά από αυτοψίες διαπιστώθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Στη συνέχεια οι φάκελοι διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από το 2007, το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει πόρισμα για τη Μήλο με αίτημα τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης, λόγω των αυξημένων οφθαλμολογικών περιστατικών στο νησί.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Υγείας της Μήλου καταγράφονται περίπου 300-500 οφθαλμολογικά περιστατικά ετησίως.

Το πρώτο τμήμα της μελέτης, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαίωσε τη σύνδεση των περιστατικών περλίτη στα μάτια με τις εξορύξεις.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Υγείας εξέδωσε υγειονομική διάταξη διατάσσοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε ταφή των αποβλήτων, όμως η βιομηχανία αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ αντιδρώντας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

econews

Σχόλια