Θεσσαλονίκη: «πράσινο φως» για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας

1
171

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την επέκταση της απόφασης για την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας ενέκρινε χθες, σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Συγκεκριμένα με εισήγηση του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη και καθώς παρήλθαν οι 45 πρώτες ημέρες που αποτελούσαν την «πιλοτική περίοδο», τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου να συνεχιστεί η πεζοδρόμηση της οδού για τους επόμενους έξι μήνες. Το θέμα παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί  κατά την αυριανή τακτική  συνεδρίαση του οργάνου.

Στο μεταξύ με την τοποθέτηση εκατοντάδων δενδρυλλίων, λουλουδιών  και εποχιακών φυτών στα επιλεγμένα σημεία που ορίστηκαν χρωματικά συνεχίστηκαν από τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και σήμερα οι εργασίες στην οδό Αγίας Σοφίας.

Σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, απογευματινές ώρες και προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση της αγοράς θα τοποθετηθεί η «Πύλη»,  που σηματοδοτεί την είσοδο στον πεζόδρομο από την πλευρά της Τσιμισκή.

Πρόκειται για τη μία από τις δύο κατασκευές που οριοθετούν την έναρξη και το τέλος του πεζοδρόμου. Ο «Πύργος» που σηματοδοτεί αντίστοιχα την είσοδο από την πλευρά της πλατείας Αγίας Σοφίας, θα τοποθετηθεί αφού γίνουν προηγουμένως οι απαραίτητες εργασίες στήριξης.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη οι κατασκευές των στοιχείων αυτών και του στεγάστρου έχουν τη μορφή μεταλλικών ικριωμάτων που συνδυάζονται με καμπυλωμένες ευθειογενείς επιφάνειες που προσδίνουν το στοιχείο της κίνησης και του παιχνιδιού με το φως και τις σκιάσεις.

Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι στα σημεία διασταύρωσης της Αγίας Σοφίας με τους υφιστάμενους πεζόδρομους Γεωργίου Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας θα δημιουργηθούν κόμβοι – «πλατείες» με μικρό υπερυψωμένο βάθρο οι οποίοι θα φιλοξενούν εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και πολιτισμού, καθώς και υπαίθριες εκθέσεις κάτω από ειδικό στέγαστρο.

Να σημειωθεί ότι έχει γίνει επίσης  ο χρωματικός ορισμός του διαδρόμου από όπου θα γίνεται η διέλευση των πεζών ο οποίος σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη σχεδιάστηκε σε τεθλασμένη γραμμή με σκοπό να προσδίδει δυναμισμό στην κίνηση. Σε ειδικές περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες ώρες θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα πρόσβασης και διέλευσης οχημάτων για έκτακτες ανάγκες και για την τροφοδοσία των καταστημάτων.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.