Φωτοβολταϊκά: ηλιακό κύτταρο με απόδοση-ρεκόρ από τη Sharp

1
67

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ιαπωνική εταιρεία Sharp Corporation ισχυρίζεται ότι ανάπτυξε ηλιακό κύτταρο με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως στη μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Η Sharp υποστηρίζει ότι το φωτοβολταϊκό κύτταρο που κατασκεύασε επιτυγχάνει ποσοστό μετατροπής 36,9%, επίδοση που επιβεβαιώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης μετά από εργαστηριακές δοκιμές.

Η εταιρεία βελτίωσε την προ διετίας καλύτερη επίδοσή της κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φωτοβολταϊκό κύτταρο αποτελείται από διαφορετικές επιστρώσεις, καθεμιά προορισμένη στη συλλογή διαφορετικών φασμάτων ηλιακού φωτός με στόχο την μετατροπή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η Sharp χρησιμοποίησε την ουσία αρσενίδιο του γαλλίου-ινδίου (InGaAs) (ημιαγωγός αποτελούμενος από ίνδιο, γάλλιο και αρσενικό) για να κατασκευάσει ένα σύνθετο φωτοβολταϊκό στοιχείο τριπλής διακλάδωσης, μια τεχνολογία που αναπτύσσει από το 2000, αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές είδος φωτοβολταϊκού κυττάρου που χρησιμοποίησε.

Η στοιχειοθέτηση διαφορετικών υλικών ακολουθείται ως μέθοδος και στην κατασκευή των τελευταίας τεχνολογίας ηλιακών κυττάρων λεπτής μεμβράνης (thin-film), τα οποία είναι ωστόσο λιγότερο αποδοτικά από τα “παραδοσιακά” στοιχεία σιλικόνης.

Η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών σιλικόνης ανέρχεται σε 20% ενώ το ρεκόρ απόδοσης σε φωτοβολταϊκό λεπτής μεμβράνης κατέχει το προϊόν της αμερικανικής First Solar Inc με 17,6%.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να η πρασινη αναπτυξη ,αν ολα τα δημοσια κτιρια εβαζαν απο ενα τετοιο κυτταρο ,δεν θα ειχαμε ολοι κερδος και οχι οι μεσαζοντες ,αλλα που ειναι οι πατριωτες!!!!

Comments are closed.