Φουκουσίμα: μολύνθηκε η τροφική αλυσίδα – Νέα έρευνα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανησυχία προκαλεί νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία σε περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας εντοπίζονται ραδιενεργά υλικά που υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας για την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

Με βάση την έρευνα, η τροφική αλυσίδα ενδέχεται να έχει μολυνθεί.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, ραδιενεργά ισότοπα διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα και στα παράκτια ύδατα.

Αμέσως ξέσπασαν φόβοι για τη μόλυνση της αγροτικής καλλιέργειας και της κτηντροφίας ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με το αν τα λαχανικά και το κρέας είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στις σοδειές ήταν κάτω από το όριο ασφαλείας για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ωστόσο, η νέα έρευνα που διεξήγαγε διεθνής ομάδα επιστημόνων αλλάζει τα δεδομένα.

Για τις ανάγκες τις έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του ραδιενεργού στοιχείου «καίσιο 137» στο έδαφος και τις καλλιέργειες των περιοχών που επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα και προχώρησαν σε προσομοιώσεις αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα και στοιχεία για τον καιρό.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, στην ανατολική Φουκουσίμα τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου-137 υπερέβαιναν τα επίπεδα ασφαλείας που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας.

econews

Σχόλια