Επεξεργασία αποβλήτων: αναζητούν πόρους για εργοστάσια

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στέρεων Αποβλήτων σε κάθε μία από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) προβλέπει ο εν ενεργεία περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με τις συμπληρωματικές και άλλες υποδομές (ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ, Σταθμούς Μεταφόρτωσης).

Τα χρήματα που προορίζονταν για το Εργοστάσιο Στερεών Αποβλήτων στη θέση Φλόκα Αχαΐας (60 εκατομμύρια ευρώ), δεν χάθηκαν αλλά αφορούν, πλέον, το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο την Αχαΐα. Ωστόσο, δεν αρκούν και για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, γι’ αυτό και θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ.

Αυτό ήταν το περίγραμμα της απάντησης που έδωσε απόψε, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ύστερα από επερώτηση που κατέθεσε στο Σώμα ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Δεσύλλας.

Ο κ. Κατσιφάρας ξεκίνησε την απάντηση του υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι, πράγματι, μείζων και οξύ και ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η επίτευξη συναίνεσης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια, στο ζήτημα αυτό, δεν πρόκειται να μπει σε άγονες αντιπαραθέσεις, ο δε ρόλος της είναι συγκεκριμένος και διακριτός.

Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας έγκεινται στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, με την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, υπενθύμισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι υπάρχει ήδη ένα συμφωνημένο πλαίσιο που προβλέπει ένα Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, μαζί μ’ όλες τις προβλεπόμενες και συμπληρωματικές υποδομές.

Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε, επίσης, ότι τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν πια στο σύνολο της Περιφέρειας αλλά, όπως τόνισε, δεν αρκούν και για τον λόγο αυτό θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης ζητά έργα που να είναι συγχρηματοδοτούμενα, ανοικτά σ’ όλες τις τεχνολογίες και με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς.

econews

Σχόλια