Πετρελαιοκίνηση-Αυθαίρετα: καταψήφισε τις τροπολογίες ο Καρτάλης

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίθεσή του παρουσίασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις προβλέψεις του Νομοσχεδίου για την έκδοση Οικοδομικών Αδειών και την Τροπολογία για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ήλθαν προς ψήφιση οι σχετικές με την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ρυθμίσεις, έρχονται σε αντίθεση, ειδικά αυτήν την περίοδο, με την σωστή λειτουργία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ως προς την ουσία του θέματος προχώρησε στην καταψήφιση των εν λόγω τροπολογιών και υπογράμμισε την αντίθεσή του στην άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς όπως έχει τονιστεί και με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δεν πληρούνται ακόμα μια σειρά από προϋποθέσεις (ποιότητα καυσίμων, νοθεία καυσίμων, ποιότητα ελέγχων, κ.ά.).

Αναλυτικά η παρέμβαση του Κώστα Καρτάλη στη Βουλή:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.

Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να ομολογήσω ότι βρίσκομαι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση παρακολουθώντας τη συνεδρίαση γιατί βρισκόμαστε εν μέσω μιας μείζονος κοινοβουλευτικής αταξίας. Και παρακαλώ το Προεδρείο της Βουλής, εσάς που προεδρεύετε, να παρέμβετε αλλά και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, που μας δίδαξε στα πρώτα χρόνια μας στον Κοινοβουλευτικό βίο να σεβόμαστε τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κοινοβουλευτισμό, να πάρετε θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Και εξηγούμαι.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν κατατεθεί πάνω από 10 τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Δεν είναι δυνατόν επίσης τροπολογία που κατετέθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναλυτικώς στα Πρακτικά, με τοποθετήσεις συναδέλφων και με την εκεί έκφραση γνώμης επί της τροπολογίας, να έρχεται σήμερα με υπογραφή συναδέλφου –κατά τα άλλα εξαιρέτου- και να γίνεται αποδεκτή από το αρμόδιο υπουργείο.

Αυτό είναι προφανώς μια τεράστια κοινοβουλευτική αταξία στην οποία εγώ δεν προτίθεμαι να συμπλεύσω, αγαπητέ κύριε Υπουργέ. Απορώ γιατί το Υπουργείο δρομολογεί τέτοιες διαδικασίες τη στιγμή που όλη η Ελλάδα μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα για να διαπιστώσει αν τηρούμε τις επιταγές του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Και δεν είναι μόνο αυτό, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Προεδρεύοντα. Είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, η 610, όχι μόνο κατατίθεται και είναι 10 σελίδες αλλά έρχεται και νομοτεχνική βελτίωση της τροπολογίας 610. Έρχεται βελτίωση επί της τροπολογίας. Τροπολογία, επαναλαμβάνω -γιατί θέλω να είμαι απολύτως σαφής – που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναλυτικώς ως τροπολογία που κατετέθη από το αρμόδιο Υπουργείο. Πρέπει να είσαι πολύ ψύχραιμος και πολύ ευγενής για να μην το χαρακτηρίσεις διαφορετικά. Πολύ ψύχραιμος και πολύ ευγενής. Και δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή, είτε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, είτε στη Βουλή και τους Βουλευτές, είτε στο Προεδρείο της Βουλής. Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτή την εξέλιξη. Πραγματικά λυπάμαι.

Επιπροσθέτως μας έρχονται και άλλα σαν τροπολογίες. Για την 618 έγινε τεράστιος λόγος στην Επιτροπή. Έρχεται και αυτή ως τροπολογία άλλων συναδέλφων Βουλευτών αυτή τη φορά.

Ποιος είναι ο λόγος να νομοθετούμε με τέτοιες διαδικασίες που εκθέτουν συνολικά όλους μας, οδηγούν σε μείζονες περιβαλλοντικές εκπτώσεις, δε δίνουν καμία δυνατότητα να αιτιολογηθούμε προς την κοινή γνώμη, παραβιάζουμε τη Βουλή και τον Κανονισμό της;

Για ποιο λόγο; Δεν υπήρχε υπομονή στο χρόνο; Δεν καταλαβαίνω. Πραγματικά, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, παρακαλώ θερμά να εξετάσετε ενδελεχώς το συγκεκριμένο θέμα. Είναι μείζον το θέμα αυτό. Να ανασύρετε με το Προεδρείο της Βουλής τα Πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της δευτέρας αναγνώσεως και θα διαπιστώσετε ότι αυτό που ισχυρίζομαι είναι αληθές.

Επιπροσθέτως, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακόμα και η 610 έρχεται και τροποποιείται με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να αναφέρει με τελείως άλλη αναδιατύπωση, το ζήτημα της πετρελαιοκίνησης για το οποίο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής εξέδωσε γνώμη μετά την προσέλευση του αρμοδίου Υπουργού, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις εν γένει προθέσεις του Υπουργείου, ότι δε θα πρέπει να δρομολογηθεί. Υπήρχε, λοιπόν, μια αρχική διατύπωση που έλεγε ότι θα εκδοθεί υπουργική απόφαση. Και εγώ σέβομαι την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι θα γινόταν η συζήτηση γι’ αυτή την υπουργική απόφαση όπως θα γίνει γι’ αυτή για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Έρχεται μια νέα διατύπωση που κάνει ρητό ότι όχι μόνο ότι δεν θα υπάρχει υπουργική απόφαση στην οποία θα είχαμε τη δυνατότητα έκφρασης γνώμης αλλά ότι από τώρα εξαιρούνται των απαγορεύσεων τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη άπαξ και καλύπτουν τις προδιαγραφές euro 5 και euro 6.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτές οι διαδικασίες όσα χρόνια είμαι Βουλευτής –κλείνω τέσσερα χρόνια τώρα- είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Θυμάμαι να τις βλέπω στην τηλεόραση.

Επιπροσθέτως, κύριε Υπουργέ, κλείνω με την τροπολογία με αριθμό 610 παράγραφος 11. Έχετε προσθέσει μια ιδιαίτερη παράγραφο με την οποία αναιρείτε όλη τη σπουδαία προσπάθεια που κάνατε εσείς προσωπικά για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των αυθαιρέτων, επιτρέποντας την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε τμήματα πόλεων τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα.

Γιατί το κάνετε αυτό; Δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι από τον προηγούμενο νόμο που ψηφίσαμε στον οποίο είχαμε πει ότι θα εξαιρέσουμε τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα διατηρητέα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τώρα το φέρνετε με μια διατύπωση που προκαλεί τη λογική κάθε ανθρώπου. «Εφόσον», λέει, «αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ως παραδοσιακού». Ποιος θα το βεβαιώσει αυτό; Είναι δυνατόν πρακτικά αυτό να γίνει ποτέ; Ποιος θα βεβαιώσει ότι το αυθαίρετο έγινε πριν τη γνωμοδότηση του αρμοδίου οργάνου ότι γίνεται ο οικισμός διατηρητέος;

Κύριε Υπουργέ, γιατί το κάνετε αυτό το πράγμα; Εσείς ο ίδιος υποστηρίξατε τον προηγούμενο νόμο με πλήρη επάρκεια εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, και με πλήρη προσήλωση σ’ αυτό που έχετε αποδείξει στον πολιτικό σας βίο, ότι σέβεστε τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα διατηρητέα σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα, γιατί ερχόμαστε με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που ήρθε εμβαλωματικά, όπως περιέγραψα προηγουμένως, να αλλάξουμε μια μείζονα απόφαση της Βουλής που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παραδοσιακό περιβάλλον της χώρας, τους παραδοσιακούς οικισμούς;

Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω καμία τροπολογία έτσι όπως δρομολογήθηκε η κατάσταση. Δεν ψηφίζω, επίσης, το άρθρο 42, για το οποίο είχατε δεσμευθεί ότι θα φέρετε αλλαγές και θεωρώ ότι όλο αυτό το θέμα πλήττει βάναυσα όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν μας βοηθά να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με τον κόσμο σε μια περίοδο που μας παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή και θέλει να βλέπει ότι υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν.

Σχόλια