Στο ευρωκοινοβούλιο το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο

0
9

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Το  Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Όρος Γράμμος, που προωθείται από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, έφερε υπόψη της Κομισιόν, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πέρυσι, επτά χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο εκ νέου το Ίδρυμα της Βουλής, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε ένα χρόνο μετά.

Από το 2000 ακόμα είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, καθώς η περιοχή του Γράμμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000.

Επιπλέον, η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα εγκατελειμένα και ημιτελή εδώ και χρόνια κτίρια του Πάρκου, είναι δάσος Μαύρης Πεύκης (οικότοπος προτεραιότητας βάσει της Οδηγίας 92/43) και περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για την πανίδα.

Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι εγκατελειμμένοι οικισμοί, οι οποίοι μέσω μίας τέτοιας επένδυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν.

«Ο Γράμμος θα έπρεπε ήδη να έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και να εκτελούνται προγράμματα προστασίας και οικοτουρισμού», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Αντί αυτών και σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, επιλέχθηκε να δοθεί 1,5 εκ. ευρώ από το ταμείο της Βουλής για να ολοκληρωθεί ένα παράνομο έργο στην εκλογική του περιφέρεια.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν πολύ καλύτερα, όπως για παράδειγμα στο γειτονικό Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κορομηλιά, όπου λόγω της έλλειψης ειδικής περίφραξης σημειώνονται διαρκώς ατυχήματα με θύματα αρκούδες και άμεσο κίνδυνο να απωλεσθούν και ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

econews

Σχόλια